Het Coronavirus lijkt een vrijkaart voor discriminatie te zijn

VERENIGDE STATEN – Afgelopen week opende een Amerikaanse man (21) het vuur in Atlanta, Georgia. De man heeft op drie verschillende locaties, in totaal acht mensen van Aziatische afkomst van het leven beroofd. De politie vermoedt dat er sprake is van een racistisch motief, maar bevestigd dit nog niet. Daarnaast is dit niet het eerste incident. Voor veel Aziaten is dit de druppel die de emmer doet overlopen.

Sinds dat het bekend werd dat het Coronavirus als eerst in de Chinese stad Wuhan werd aangetroffen, worden burgers van Aziatische afkomst uitgescholden, bedreigd, lastiggevallen en mishandeld. Tot op de dag vandaag hebben Aziaten hier last van, zij worden gezien als Chinese burgers en krijgen de meest afschuwelijkste worden te horen. Uit onderzoek van Pew Research Center uit 2020, is gebleken dat 73 procent van de ondervraagde Nederlanders op dit moment redelijk negatief tot erg negatief over China denken. Hierdoor is er een strijdende lijn te zien van ruim 20% ten opzichte van het voorgaande jaar in 2019. Dit percentage is aanzienlijk hoog, daarnaast is het percentage van ruim 20 procent niet eerder zo hoog geweest in Nederland. Maar niet alleen in Nederland wordt er negatief over China gedacht ook in de landen zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en in Zweden. Van deze landen denkt ruim driekwart van de bevolking negatief over China. Opvallend is dat de bevolking van buurland Japan het slechtst over China denkt. Maar liefst 86 procent van de Japanse bevolking denkt zeer negatief over China.

Erg populair is China op dit moment niet. Maar is dat een vrijkaart om burgers met een Chinese achtergrond uit te schelden, te mishandelen of zelfs om het leven te brengen? Om deze reden startte drie vriendinnen, Sohna, Veronika en Lakiesha, vorig jaar de petitie Ik ben geen virus. De petitie werd vorig jaar door meer dan 58.000 mensen ondertekend. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt Veronika: “We hebben 40.000 geldige handtekeningen nodig. Dus voor de zekerheid verzamelen we er minstens 60.000.”

Hoewel de drie vriendinnen zich afgelopen jaar sterk hebben gemaakt tegen de discriminatie, lijkt men dat een jaar later te zijn vergeten. Het ziet er zelfs naar uit dat de incidenten erger en erger worden. Joey Choi (21) is van Chinese afkomst en maakt zich zorgen om haar eigen leven, het leven van haar ouders en het leven van velen andere Aziaten. Daarnaast voelt zij zich niet meer veilig na het incident in de Verenigde Staten. Daarnaast probeert zij door middel van social media, online platforms en community hier met andere Aziaten hierover te praten. Op deze online platforms worden de vervelende situaties die zij hebben ervaren, en nog steeds last van hebben, met elkaar besproken. Doordat zij hun verhalen met elkaar delen voelen zij zich niet alleen maar juist begrepen. Naast de vervelende gebeurtenissen wordt er ook veel positiviteit gedeeld. Daarnaast bespreken zij ook hoe bekende Aziaten een voorbeeld zijn voor anderen Aziaten, je kunt hierbij denken aan K-pop artiesten en aan YouTuber Chloe Thing. Hoewel er ook veel positiviteit te vinden is op de online platforms, blijven de huidige incitenten een grote rol spelen binnen de Aziatische social media’s en online platforms.

In het onderstaande kortje is te zien hoe Joey Choi over het incident en de discriminatie denkt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *