Tintin is 75 jaar in Nederland: “Kuifje is uniek in zijn soort.”

Tintin, Keufke of Kuifje. De wereldbekende stripfiguur is 75 jaar in Nederland. In 1946 verscheen de eerste, Nederlandstalige strip van de Avonturen van Kuifje. Striptekenaar Hergé tekende Kuifje tot hij overleed in 1983. Stripexpert Robin vertelt over de tekenstijl van Hergé en groot fan Joep waarom hij Kuifje zo onwijs goed vindt.

Het eerste album van De Avonturen van Kuifje verscheen bijna honderd jaar geleden, in 1930. De strip gaat over Kuifje, een journalist, die samen met zijn hondje Bobbie op pad gaat voor reportages. Tijdens zijn reizen en avonturen ontmoet hij verschillende personages die uiteindelijk vrienden worden. Zo komen kapitein Haddock, operazangeres Bianca Castiafore, professor Zonnebloem en detective-duo Jansen en Janssen voorbij. Deze personages keren ook meerdere keren terug in verschillende albums. Officieel zijn er nu vierentwintig albums van de strip.

Eigenaar van de website stripjournaal.com Robin Vinck vertelt wat Kuifje zo’n unieke strip maakt: “Hergé tekende met een ‘klare lijn’. Dit houdt in dat hij zonder veel poespas tekent. Er is weinig schaduw of arcering in de strips. Die stijl is vaker teruggekomen. Bijvoorbeeld door Joost Swarte of een van de leerlingen van Hergé Edgar Jacobs. Je kan Hergé dan ook wel echt zien als kunstenaar.” Dat meer mensen dat zien als kunst, wordt beloond. De originele strips van Hergé worden verkocht voor duizenden euro’s.

Ondanks het feit dat Robin Kuifje een van de beste strips vindt, noemt hij Kuifje ook best een saai personage. “Kuifje de strip wordt echt gekleurd door andere figuren dan Kuifje zelf. Zo is zijn hond Bobby erg aanwezig en brengt kapitein Haddock veel personage in de strips. Kuifje is meer het rustpunt van de strip.” Joep deelt deze mening: “Kuifje is het meest intelligent van alle personages en daarmee ook het middelpunt. Personages als Jansen en Janssen kunnen juist meer hun minder intelligente kant laten zien.”

Wil je meer weten over Kuifje of over andere strips? Bekijk de website van Robin via deze link. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *