‘Door te breien vergeet ik de zorgen die ik in deze coronaperiode heb’ – Marijke Bokslag (79)

‘Door te breien vergeet ik de zorgen die ik in deze coronaperiode heb’ – Marijke Bokslag (79)

Creatief aan de slag gaan om de coronadagen te vullen en om even de epidemie te vergeten; het is trending. Ook de 79-jarige Marijke Bokslag heeft haar oude hobby breien opgepakt om de coronaverveling tegen te gaan.

‘Coronaknutselen’ behoort tot één van de vele coronatermen die het afgelopen jaar zijn ontstaan. De pandemie legt alle activiteiten al een jaar lam en dit heet gezorgd voor een explosie van nieuwe creatieve Facebookgroepen en Pinterest inspiratieborden. Daarbij verschenen er het afgelopen kwartaal zeker vijftien nieuwe breiboeken.

Ook modemagazines en grote fashionmerken als Chanel, Dior en Dolce & Gabbana omarmen momenteel de breikunsten door designs met grove steken op de catwalk te zetten. Dat breien weer hot en happening is merkt ook Marijke. “Toen mijn kleindochter aan mij vroeg of ik een trui wilde breien, keek ik even vreemd op: Ik dacht dat het ouderwets was, maar mijn kleindochter liet me op haar telefoontje zien dat het weer hip is. Van gebreide bikini’s tot spencers tot hemdjes, ik wist niet wat ik zag.”

De gedachte dat breien ouderwets zou zijn, is niet zo gek: Marijke begon meer dan een halve eeuw geleden met breien. “Op school leerde we toentertijd nog breien. We maakten dingen als pannenlapjes; ik had er een hekel aan.”

Tegenwoordig is de creatieve Marijke elke dag te vinden in haar atelier. Als ze niet aan het breien is, steekt ze haar handen uit de mouwen om te schilderen of om foto’s te maken. “Ik denk dat het heel belangrijk is om tijdens deze coronadagen iets te doen te hebben. Al is het elke dag eieren bakken of elke dag een rondje lopen. Als je niks te doen hebt, wordt de coronaperiode nog zwaarder en langer dan hij nu al is! Door te breien met een lekker muziekje op de achtergrond, vergeet ik de zorgjes die ik heb voor mijn kinderen, kleinkinderen en familie in deze rottige periode.”

Het liefst breidt Marijke truien; “In mijn leven zal ik er wel zo’n duizend hebben gebreid! Ook deze periode heb ik niet stil gezeten. Ik denk dat ik de afgelopen tijd wel dertig truien heb gemaakt.”

Over de auteur

Floor Hoogstad

Floor Hoogstad is een pittige journaliste in spe. Als Rotterdamse is ze recht door zee en niet bang om doelgericht te werk te gaan. Zo vertrok ze op zeventienjarige leeftijd voor een jaar naar Spanje om hier de taal te leren om later het werkveld in te gaan als Spaanstalig verslaggever. Hoogstad werkte eerder al als verslaggever voor Zomercampus010 en jureerde dit jaar nog voor de eerste editie van de Mark Hoogstad Beurs. In de toekomst hoopt Hoogstad aan de slag te mogen gaan als misdaadverslaggever. Als ze in haar vrije tijd niet bezig is met Netflix afspeuren naar misdaad documentaires, is Hoogstad te vinden op de Rotterdamse terrassen met een krantje en een grote bak pleur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *