Aran Bade over het Eurovisie Songfestival “Ik heb er ongelofelijk veel zin in”

NEDERLAND – Het is bijna zover, op 18, 20 en 22 mei zijn de liveshows van het Eurovisie Songfestival. Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar gehouden in Ahoy in Rotterdam. Aran Bade, entertainment verslaggever en Songfestivaldeskundige bij RTL Boulevard, vertelt erover in de thema-uitzending Kunst & Cultuur van Nieuws op Negen. 

De opbouw van Eurovisie Songfestival in Ahoy is zondag 11 april begonnen. De bouwers zijn sindsdien bezig met het podium op te bouwen en alles klaar te maken voor half mei. Het podium van het songfestival is 52 meter breed, vertelt de verslaggever. En is het grootste podium ooit in Ahoy. Het past niet op de vloer en moet daarom over de eerste rijen heen getrokken worden, vertelt Bade. Donderdag 22 april moet het podium helemaal klaar zijn. “Op donderdag mag de pers voor het eerst een kijkje nemen bij het podium”, zegt de verslaggever. De repetities van het songfestival beginnen op 8 mei.

Aran Bade is langs geweest tijdens het opbouwen van het grote podium. Hier kun je die video reportage bekijken van Aran Bade voor RTL Boulevard.

De liveshows
Op 18 en 20 mei zijn de halve finales van het songfestival. En 22 mei is de grote finale. Davina Michelle en Thekla Reuten treden tijdens de eerste halve finale op als interval act. Tijdens de tweede halve finale zien we de BMX’er Dez Maarsen en de balletdanser Ahmad Joudeh. En Afrojack, Glennis Grace en Wulf treden op tijdens de grote finale. Ook keren oud-winnaars als Sandra Kim, Lenny Kuhr, Lordi en Elena Paparizou dan terug. Duncan Laurence, de winnaar van 2019, is tijdens alle drie de liveshows te zien.

Nederlandse inzending
Net als in 2020 stuurt Nederland Jeangu Macrooy naar het songfestival. Dit jaar doet Jeangu Macrooy mee met het nummer ‘Birth Of A New Age’. Vorig jaar deed hij mee met het nummer ‘Grow’, maar toen ging de liedjeswedstrijd niet door, door het coronavirus. Het is nog niet bekend hoe het optreden eruit komt te zien, vertelt Bade. “Ik heb een paar dagen geleden nog met Jeangu gesproken over zijn act. Hij zegt wel dat hij met iets bezig is dat steeds beter wordt in het proces. En dat de act bijna af is.“ Tijdens de repetities wordt er meer bekend over de invulling van het optreden.

“Nederland staat niet zo hoog bij de bookmakers”, zegt Bade. “Jeangu Macrooy staat namelijk met zijn liedje op nummer 30 bij de bookmakers.” Maar Nederland hoeft zich niet druk te maken dat we niet in de finale staan. Want Nederland organiseert het songfestival dit jaar en is daarom automatisch geplaatst voor de grote finale op 22 mei.

Destiny uit Malta met het swingende nummer ‘Je Me Casse’ , doet het goed bij de bookmakers en staat nu op nummer 1 zegt de Songfestivaldeskundige. De inzending van Frankrijk, Barbara Pravi met het lied ‘Voilà’, doet het ook goed bij de bookmakers en staat op nummer 2, vertelt Bade. Zie hier de hele lijst van de huidige voorspellingen van de bookmakers.

“Ik hoop dat het met publiek kan”
Aran Bade heeft ongelofelijk veel zin in in het songfestival en kijkt er al een lange tijd naar uit, vertelt hij in de uitzending. Vanaf 2014 doet hij verslag van de Nederlandse delegatie op het Eurovisie Songfestival. Dit jaar zal hij dit ook weer doen voor RTL Boulevard. Dit wordt dus zijn zevende jaar. Dit jaar is de tv-show anders dan andere jaren door het coronavirus. In tegenstelling tot vorig jaar gaat de liedjeswedstrijd wél door. En Aran hoopt dat het wel gewoon met publiek kan. “Er wordt op dit moment kritisch naar gekeken of het door kan gaan met publiek”, vertelt hij. “Eind april wordt besloten of het met publiek door kan gaan. Er wordt gekeken naar de status van patiënten op de IC en het gevoel in de samenleving.”

Songfestival Podcast met Aran Bade
Aran Bade maakt ook een podcast over het songfestival. De podcast gaat over de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 65 jaar van Nederland op het podium van het Eurovisie Songfestival. Aran Bade blikt met andere gasten terug en vooruit met Nederlandse inzendingen. In de podcast hoor je onder andere backstage verhalen en delen ze de douze point uit aan een inzending van dit jaar. Ook bespreken ze het laatste nieuws rondom het songfestival.

Er zijn al twee afleveringen van de podcast. De eerste is met Edsilia Rombley. En de tweede met Sietse Bakker & Richard Groenendijk. De podcast is te beluisteren in verschillende podcast apps.

Wil je meer weten over Aran Bade? Zie hier zijn website of volg hem op Twitter of Instagram

De presentatie is gedaan door Koen Verhulst en Caya van Rossum op woensdag 21 april 2021.

Over de auteur

Isabelle Welling

Hoi! Ik ben Isabelle, 18 jaar en ik kom uit Nijmegen. Ben je benieuwd wat ik doe naast items maken? Volg mij dan op Twitter en Instagram @isabellewelling !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *