Een band beginnen? Dat doe je zo!

Een band beginnen? Dat doe je zo!

Wie niet meer alleen het publiek wil zijn van een concert, maar voor het publiek wilt gaan staan op het podium, moet veel gaan regelen. Maar hoe doe je dat? Poppodium Metropool heeft een traject waarbij bands geholpen worden om zich verder te ontwikkelen genaamd Metro’s Finest. Luuk Schmidt is coördinator van Metro’s Finest en vertelt over het traject, valkuilen en geeft tips.

De eerste stap

Er zijn veel dingen die er geregeld moeten worden als iemand op verschillende podia op wil gaan treden. Logisch gezien is de eerste stap een groepje aan muzikanten verzamelen om een band mee te vormen. Hoe je dit het beste kan doen volgens Luuk Schmidt is door te zoeken naar mensen in je omgeving. Wie van je vrienden of kennissen kunnen al een instrument bespelen? Waarom je moet kijken naar mensen in je omgeving die je al kent heeft volgens Schmidt een goede reden: “Je kan natuurlijk ook naar advertenties kijken en met nieuwe mensen een band beginnen, maar vaak heb je de beste klik met mensen die je al goed mag.” Die klik is volgens hem zeer belangrijk. Want als je bijvoorbeeld ooit op tour gaat met de band, is het wel fijn als je goed met elkaar overweg kan in een tour bus.

Ondersteuning van Metropool

In het traject Metro’s Finest worden bands dus ondersteund door Metropool, maar wat houdt dit eigenlijk in? Schmidt: “We bieden vooral ondersteuning op het gebied van kennis en netwerk. En dat we alle vragen van een band kunnen beantwoorden. We hebben op heel veel kennis in huis op heel veel vlakken. Zo weten wij veel af van programmering, management en subsidies aanvragen. Daarnaast hebben we ook een groot extern netwerk zoals boekers, labels of managers. We begeleiden dus van het begin niveau van ‘waar kan je terecht?’ tot het eindniveau van ‘hoe kan ik een goed team om mij heen zetten?’. Dan kunnen connecties gelegd worden.” Het maken van connecties is volgens Schmidt erg belangrijk. Als je echt helemaal in het begin van het proces staat zal je volgens hem eerst vooral bezig zijn met de band zelf, je kan dan al wel om je heen kijken of er mensen zijn die je aan optredens kunnen helpen. Hierbij kunnen andere bands vaak ook goed helpen: “Dat is misschien nog wel het belangrijkste netwerk, andere bands.”

Struikelblokken

Het creëren van een goede band is niet altijd zo makkelijk en brengt verschillende struikelblokken met zich mee. Luuk Schmidt noemt als een veelvoorkomend struikelblok het beginnen met optreden. Hoe dit in de praktijk eruitziet uit zich in verschillende punten. Zoals welke muziek je eigenlijk gaat spelen. Gaat de band alleen covers spelen of alleen eigen muziek? En wanneer ga je beginnen met optreden? Het lastige aan het beantwoorden van deze vragen is volgens Schmidt het over het antwoord eens kunnen worden met de band.
Ook brengt corona ook extra moeilijkheden met zich mee. Zo verteld Luuk Schmidt: “In eerste instantie al dat je eigenlijk niet mag repeteren. Dat is denk ik het grootste struikelblok. Vervolgens kom je ook in een tijd waarin je eigenlijk niet kan spelen.” Metro’s Finest is een traject wat ook op dit moment loopt en waarbij de bands dus wél mogen repeteren. Waarom het bij deze bands wel mag is omdat het traject vanuit een educatieve kant wordt aangeboden. Schmidt licht dit ook verder toe: “Daarnaast mogen professionele muzikanten ook in principe repeteren. Bij Metro’s Finest zit je in een semi-pro niveau dus die zou je in principe daaronder kunnen schuiven.”

Een ander struikelblok wat uniek is aan deze tijd is de moeilijkheidsgraad van het krijgen van een publiek. Dit komt door het wegvallen van de live concerten en er alleen nog de mogelijkheid is om livestreams te organiseren. Volgens Schmidt is het daardoor erg moeilijk voor beginnende bands om een publiek te krijgen. Hij denkt dat dit komt doordat mensen niet snel naar een livestream gaan kijken van een eerste optreden van een volledig nieuwe band. Toch worden de livestreams van Metro’s Finest wel goed bekeken: “Dat komt omdat ze ook al wel deels een eigen achterban hebben. We hebben ook bij Metro TV een bepaalde kwaliteitsnorm waardoor kijkers ook verwachten dat het niveau van de band goed is.”

Het allerbelangrijkst

Tot slot de vraag: ‘Wat is het belangrijkste om te onthouden wanneer je een band begint?’ Schmidt: “Plezier houden. Dat is het allerbelangrijkste. Vanuit het plezier groei je door.”

Meer weten over Metro’s Finest? Klik dan HIER.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *