Wel, of niet gaan?

Wel, of niet gaan?

Afbeelding van Pexels via Pixabay

QATAR – Hotels, winkels, snelwegen en zelfs een nieuw vliegveld. Er wordt flink gebouwd in Qatar voor het WK voetbal in 2022. Een van de eerste grote toernooien staat op de planning, maar ligt wel onder vuur. De gastarbeiders die werken aan al die nieuwe faciliteiten worden slecht behandeld. Zo slecht, dat er volgens Amnesty International sprake is van moderne slavernij.

Slavenhandel is in Nederland stopgezet in 1814. Slavernij is een aantal jaar later in 1863 afgeschaft. Ook al moesten sommigen tot 1873 onder loondienst nog wel werken op die plantages. Ze kregen dus wel betaald, maar hadden geen vrijheid. Dezelfde situatie doet zich nu voor in Qatar. Gastarbeiders werken zo’n 10 a 12 uur per dag in de brandende zon voor 160 euro per maand en krijgen weinig eten en drinken. 

De leefomstandigheden zijn vreselijk. Het eten ligt op de grond, er loopt overal ongedierte en schoon is het zeker niet. Ook mogen de arbeiders niet met journalisten of buitenstaanders praten, want anders raken zij hun baan kwijt. 

Deze slechte werk- en leefomstandigheden zorgen voor duizenden doden. Inmiddels zijn er al 6751 doden gevallen sinds de bouw voor het sportieve toernooi in 2022. Gastarbeiders uit Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Nepal en India zijn omgekomen. Dat zijn nog niet eens alle afkomsten, want nog lang niet alle cijfers zijn bekend. 

Wat doet de rest van de wereld? Toekijken en het er zo min mogelijk over hebben. Voetbalclubs als Denemarken, Noorwegen en Nederland komen met hetzelfde statement; een T-shirt met een bedrukte tekst. Hiermee vragen ze aandacht voor de situatie van de arbeiders in Qatar. Voetbal coaches en trainers zwijgen liever en houden vast aan het WK. Of Nederland ook echt gaat moet nog blijken. De spelers en coaches willen, maar ze zullen eerst een plaats moeten bemachtigen. 

De mening van de voetballers en tegenstanders van Slavernij zoals Amnesty International zijn wel te vinden, maar waar is de mening van de belangrijkste doelgroep, het publiek? Een WK organiseer je voor de voetballers en mooie wedstrijden, maar het publiek speelt een enorme rol in bijvoorbeeld de omzet van zo’n WK. Ja, het is nu een rare periode, maar wie weet kunnen we in 2022 wel weer op de tribune zitten. 

Willen supporters wel naar een stadion waar zoveel doden zijn omgekomen? Willen zij hun favoriete spelers nog wel aanmoedigen als ze weten van deze omstandigheden?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *