‘Ik wil een selectietraject in plaats van een selectietraining’

‘Ik wil een selectietraject in plaats van een selectietraining’

Beeld: Tania Van den Berghen via Pixabay

NEDERLAND – Conditie, techniek en doorzettingsvermogen: deze drie factoren worden beoordeeld op selectietrainingen. Een training waarin je laat zien wat je kan en in welk team je hoort. Deze trainingen brengen veel stress met zich mee, vooral bij de jongeren. 

‘Iedereen krijgt een hesje met een afwijkende kleur. Achterop heb je een nummer, zodat de mensen op het veld anoniem kunnen beoordelen’, vertelt trainer en coach Daan Smit. Het lijkt op papier niet zo heel spannend, maar de druk om het goed te doen is erg aanwezig. 

‘Vroeger vond ik de selectietrainingen wel spannend, maar niet vreselijk om te doen. Nu zit ik in heren 1 en hoef ik me niet meer te bewijzen in een selectietraining. Daar zou ik nu nog minder moeite mee hebben dan vroeger’, vertelt Smit.

Hoe ouder je bent, hoe meer je kunt hebben. Kritiek of feedback neem je in je op en het is aan jou of je daar ook wat meedoet. Op jongere leeftijd is het lastiger om opmerkingen van anderen te relativeren, waardoor je het vaak negatief oppakt. Is het daarom wel handig om op jonge leeftijd al een verschil te maken tussen de professionals en de amateurs?

Er zit namelijk wel een verschil in een selectieteam en een breedteteam. De selectieteams trainen twee of drie keer per week en trainen ook langer dan de breedteteams. Ook krijgen de eerstelijns teams vaak betere coaches, trainers en vooral meer aandacht. Het wordt door kinderen ook zo gezien dat het eerste team beter is en het laatste team slechter. Dat is in de werkelijkheid ook wel zo, maar als je als kind in het laagste team zit voel je die teleurstelling wel, terwijl dat helemaal niet hoeft  

Daan Smit legt in het onderstaande radio item uit waarom er selectietrainingen zijn en hoe dat is voor die kinderen. Ook vertelt hij wat de voor- en nadelen zijn van zo’n spannende training. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *