Gesprek met Maurits Hennen over coronasteun

Gesprek met Maurits Hennen over coronasteun

Meer dan 400 bedrijven hebben misbruik gemaakt van de coronasteun. Nu wordt er door de overheid beslag gelegd op deze bedrijven, dat gaat dus niet via deurwaarders. Wat is nou het verschil daartussen? En hoe werkt zo’n beslaglegging? In onze uitzending praatten Nienke Teunissen en Isabelle Welling met Maurits Hennen van Juristu B.V.

In de eerste week van mei heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, of RVO, door de deurwaarder beslag laten leggen op de eigendommen van vierhonderd bedrijven. Deze bedrijven zouden misbruik hebben gemaakt van de coronasteun van de overheid.

Maurits Hennen vertelt hoe zo’n beslaglegging in zijn werking gaat: “Je legt de hele bedrijfsvoering plat. Je vraagt dit aan bij de rechtbank, geeft de reden waarom en daarna kan er beslag worden gelegd door een deurwaarder.”

Het betreft de Tegemoetkoming Vaste Lasten, of TVL, wat een van de subsidieregelingen is voor bedrijven die door de coronacrisis de vaste lasten niet kunnen betalen.

Zzp’ers en ondernemers die meer dan 30 procent omzetverlies hebben geleden, waardoor ze hun vaste lasten niet meer hebben kunnen betalen, kunnen zo’n duizenden tot honderdduizenden euro’s steun krijgen. Om deze subsidie aan te vragen moet er eerst een schatting gemaakt worden van het verwachte omzetverlies. Dit geld moet ook uitgegeven worden aan de vaste lasten.

De beslaglegging op de bedrijven die misbruik hebben gemaakt van de coronasteun en de toeslagenaffaire worden beide uitgevoerd door de overheid. Maurits Hennen vertelt de overeenkomst tussen deze twee gevallen is: “De overheid kan beslag leggen waar en wanneer ze willen, dus zo komen de toeslagenaffaire en dit geval met elkaar overeen.”

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland had door dat er mogelijk misbruik werd gemaakt van deze coronasteun, dus werd er een onderzoek gestart naar fraude met de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Ook hebben ze overlegd met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en het Openbaar Ministerie. Zij zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Dit onderzoek van de RVO heeft geleid tot de aangifte tegen vierhonderd bedrijven, waardoor er ook beslag werd gelegd op de bankrekeningen van deze bedrijven via de rechter. Dit gaat via deze weg, om te voorkomen dat deze bedrijven geld zouden laten verdwijnen. De bedrijven waar aangifte tegen is gedaan hebben dit ook te horen gekregen.

Zes weken lang hebben ondernemers de tijd gekregen om in bezwaar te gaan. Volgens het RVO was deze termijn zonder bezwaar van een van deze vierhonderd bedrijven verstreken. Daardoor is de tijdelijke beslaglegging in definitieve beslaglegging overgegaan. Niet alleen op de banktegoeden, maar ook op de bezittingen van deze bedrijven. Op deze manier hoopt de overheid om een deel van het onterechte uitgekeerde geld weer terug te kunnen krijgen.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten is in totaal ongeveer zo’n 241000 keer aangevraagd. Er is dus pas bij een heel klein deel, dat is ongeveer 0,5 procent, aangifte gedaan.

Door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt er gemeld at er in de komende weken meer beslagleggingen zullen volgen. Ook heeft deze dienst de controle op nieuwe gevallen van aangifte aangescherpt. Er is niet duidelijke wat er mankeerde aan de eerdere controles.

Wanneer heeft beslaglegging nou eigenlijk zin? Ook dit vroegen de presentatoren Nienke en Isabelle aan Maurits Hennen. Hij antwoordde met: “Beslaglegging heeft alleen maar zin als iemand heeft gefraudeerd en dat ‘m is gelukt. Als de overheid hierachter komt, wordt die persoon strafrechtelijk vervolgd.”

Deurwaarders tijdens corona
Tijdens de coronacrisis hebben deurwaarders veel minder werk gehad dan voor de coronacrisis. In 2020 gingen deurwaarders zo’n honderdduizend keer minder vaak op pad om schulden te innen. Daarom zoeken deurwaarders nu naar een ander verdienmodel. Ze willen nu ook een verdienmodel hebben waarmee ze geld kunnen verdienen door mensen te helpen uit de schulden te blijven. Dit doen ze nu ook al, maar ze verdienen er geen geld aan.

Ook zit er een verschil in de reden waarom mensen in de schulden zitten, sommige mensen zitten in de schulden door ontslag van hun baan, of een scheiding, anderen zitten in de schulden doordat ze gewoon niet willen betalen. Maurits Hennen vertelt: “De werkwijze is exact hetzelfde.”

Ook zouden deurwaarders kunnen helpen bij het helpen van fraudebestrijding. De reden hiervoor is het feit dat deurwaarders juist dicht bij de mensen komen die in de schulden zitten. Ook hiervoor willen ze dan betaald worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *