Wel of geen selectiebeleid bij amateurclubs?

Wel of geen selectiebeleid bij amateurclubs?

Foto: Nick Veenbrink

Is selectiebeleid bij amateurclubs goed of juist onbetrouwbaar? Deze kwestie circuleert al lange tijd rond in de sportwereld. Bijna elke sportclub werkt met een selectiebeleid. De beste spelers uit een leeftijdscategorie worden gescout en samen in een selectieteam geplaatst. Nick Veenbrink, consultant sport bij NMC Bright is tegen dit vroege selectiebeleid. “Je sluit veel kinderen uit die op de lange termijn mogelijk wel talentvol zijn”, aldus Nick.

NMC Bright is het enige bureau in Nederland dat werkt met deskundige consultants die een achtergrond hebben in topsport en talentontwikkeling. Hun missie is om organisaties in topsport en talentontwikkeling te begeleiden en continu te verbeteren.

Nick Veenbrink heeft, vóór NMC Bright, de masteropleiding Sportbeleid & Sportmanagement aan de Universiteit Utrecht afgerond. Hierna heeft hij veel clubs begeleid die deelnamen aan het Kwaliteit & Performance Programma voor jeugdopleidingen in samenwerking met de KNVB. Hij was teammanager van het Nederlands Vrouwenelftal onder de 19 jaar en heeft de vrouwentak opgezet bij PSV. In 2018 heeft hij onderzoek gedaan naar het selectiebeleid. In zijn artikel op de site Sportplezier noemt hij het selectiebeleid nog problematischer dan hij aanvankelijk dacht.

Stelling: vroege selectie in de sport is goed
“Ik ben het niet eens met de stelling en zou niet op jonge leeftijd onderscheid maken tussen talentvol en niet talenvol. Op jonge leeftijd is het namelijk onbetrouwbaar om te herkennen wie talentvol zijn en wie niet”, zegt Nick. Daarnaast vraagt hij zich af of het selectiebeleid wel past bij het doel van sporten op jonge leeftijd. “Het gaat er vooral om dat kinderen veel plezier beleven aan sporten en op die jonge leeftijd kun je je gaan afvragen of het passend is om dan selectiemechanismen toe te passen die stress en teleurstellingen voortbrengt.”

Wat zijn de voordelen?
Het selecteren van jeugdspelers biedt een kleinere groep kinderen de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen op zijn of haar sportniveau. “Veel mensen bepleitten dit als argument om het wel te doen, maar dat argument kan je ook ontkrachten en de vraag is of dat standhoudt.” Bij een selectieteam ligt de focus meer op talentontwikkeling en begeleiding, presteren, competitie en in een zo hoog mogelijke klasse sporten.

“Ik geloof er wel in dat je gelijkgestemden bij elkaar brengt. Daar bedoel ik mee: kinderen die net zo gemotiveerd zijn om beter te worden in sport. Dat vind ik iets anders dan selecteren op het niveau dat kinderen hebben. Gelijkgestemden bij elkaar brengen kan dus een voordeel zijn van werken met selecties, maar dan zal ik de selecties niet te smal maken en alle kinderen die gemotiveerd zijn een kans geven.”

Onderzoek naar het selectiebeleid bij amateurclubs
Om erachter te komen hoe amateursporters en hun ouders kijken naar het selectiebeleid, is Nick bij een aantal grote amateurclubs langs geweest die werken met selectie en niet selectieteams. “Ik heb puur en alleen de vraag gesteld: wat vinden jullie van het selectiebeleid? Wat mij opviel was dat die kinderen en hun ouders heel veel waarde ontlenen aan het wel of niet spelen in het selectieteam en op zo een dusdanige manier dat het ook invloed heeft op hun zelfbeeld.”

Uit Nick zijn onderzoek blijkt dat het wel of niet spelen in selectieteams in verband wordt gebracht met het wel of niet hebben van vriendjes, de status op school en hoe ouders naar hun kinderen kijken. “Het belang wat kinderen hebben om in de selectieteams te spelen gaat veel minder om de sport zelf. Er komen veel randzaken bij kijken die kinderen motiveren om in dat selectieteam te spelen en dan vraag ik me af: schieten we daarmee het doel niet voorbij?”

Wat is dan wel de goede leeftijd om te selecteren?
“Ik vind het lastig om daar een leeftijd aan te verbinden. Je merkt dat er nu een discussie op gang komt waarbij ook mijn standpunt zou zijn: stel het selectiemoment zo lang mogelijk uit. Waar dat in het betaald voetbal al bij kinderen tussen de 6 en 8 jaar gebeurde, merk je nu een tendens dat het bij kinderen van 12 gebeurt. Die ontwikkeling juich ik van harte toe, maar daarmee is het niet opgelost en dat betekent ook niet dat 12 jaar de perfecte leeftijd is om te selecteren. Ik zou in ieder geval zeggen: laat de kinderen spelen tot de leeftijd van 12 jaar en geef alle kinderen die dat graag willen de mogelijkheid om zich goed te ontwikkelen. Dit door er een goede trainer aan beschikbaar te stellen, goede faciliteiten en meer trainingsmogelijkheden aan te bieden. Als de kinderen die mogelijkheid krijgen, dan dienen zij zich op gegeven moment aan in talentontwikkelingsprogramma’s.”

Meer weten over de werkzaamheden en uitgangspunten vaan NMC Bright? Klik dan op de onderstaande link:

https://www.nmcbright.nl

Presentatrices Isabelle Welling en Nienke Teunissen gaan in gesprek met Nick Veenbrink over vroege selectie in de sport.

Over de auteur

Kim Suos

Hoi, Leuk dat u een kijkje neemt op mijn website. Ik ben een spontane 18-jarige student die zich druk aan het ontwikkelen is tot volwaardig journalist. Zelf ben ik dol op schrijven en ik zou mij hier graag verder in willen specialiseren. Mijn interesses liggen bij maatschappelijke kwesties, human interest verhalen en diepgaande persoonlijke interviews. Buiten het schrijven is mijn interessegebied erg breed. Ik zou dus ook graag nieuwe ervaringen op willen doen in de televisie, media en kranten/tijdschriftenbranche. Daarnaast ben ik druk in de weer met fotografie. Hier wil ik mij nog verder in specialiseren, samen met het maken en bewerken van video’s. Tot slot ben ik ook beschikbaar voor journalistieke en commerciële freelance opdrachten. Mocht u interesse hebben, dan kunt u mailen naar: suoskim@gmail.com Meer weten over mijn werkervaring? Neem dan gerust een kijkje op mijn LinkedIn https://www.linkedin.com/in/kim-suos-93a684192/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *