Wat de Westerling niet kent, dat eet ‘ie niet

Wat de Westerling niet kent, dat eet ‘ie niet

Sprinkhanen om te consumeren

Al is het in zo’n 80% van de wereld de gewoonste zaak op aarde, in Europa is het eten van insecten niet bepaald een populaire eetgewoonte. Westerlingen lijken afgeschrikt te worden door de vorm van het voedsel; insecten klinken blijkbaar niet zo aantrekkelijk als biefstuk. Toch komen er langzaamaan steeds meer winkels en kwekerijen die insecten aanbieden, zoals Protifarm en de Krekerij. Ook komen er steeds meer duurzaamheidsprojecten en informatiebronnen over insecten als voeding. Dit komt omdat het mogelijk een actueel groot probleem aan kan pakken, als wij zo nu en dan naast wat roze koeken ook een krekel of sprinkhaantje nuttigen.

Roze koeken? Roze koeken ja, daar zitten namelijk al resten van insecten in verwerkt. Onbewust eten we via o.a. graan, vruchten en noten al ruim een halve kilo insecten per jaar. Bewust kiezen we er niet snel voor, en was ook het aanbod tot voorkort erg beperkt. Pas recentelijk werd de gele meelworm door Brussel aanvaard als volwaardig consumptiemiddel en dit zou zomaar het begin kunnen zijn van het implementeren van insecten in onze dagelijkse voeding. Dit zou een goede stap richting een groenere toekomst zijn. Er zitten namelijk in insecten veel eiwitten, mineralen en proteine. Het is dus een hele voedzame voedingsbron, en daarnaast ook een heel duurzame. Er zijn geen enorme stallen, hectaren aan weiland en antibiotica nodig om de voeding te produceren. Dit zit in de huidige vee industrie natuurlijk anders in elkaar.

Volgens Protifarm kunnen we echter niet verwachten dat insecten tussen de aardappels en boontjes volgend jaar op ons bord liggen. Protifarm is een agri-tech scale up in Nederland, die duurzame en functionele ingrediënten produceert voor de voedingsmiddelenindustrie. Hieronder vallen dus ook veel insecten. Zij hopen voor de toekomst dat er meer lekkere, gezonde producten komen waarin insecten het grootste bestandbeeld zijn, zoals pasta’s of sappige burgers. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *