Versoepelingen voor kunst- en cultuurbeoefening

Versoepelingen voor kunst- en cultuurbeoefening

Na bijna een half jaar niet te hebben gespeeld mogen alle amateurorkesten weer de deuren openen. Op woensdag 19 mei 2021, de ‘versoepeldag’, zijn verschillende versoepeling ingegaan voor amateurkunstbeoefenaars. Een lijst vol met versoepelingen, maar ook onduidelijkheden.

Met de nieuwe regels mag er op culturele binnen locaties, zoals muziekscholen en centra voor kunsten, een groep van maximaal 30 personen aanwezig zijn. Deze regel geldt alleen wel maar voor mensen tot en met 17 jaar. Vanaf 18 jaar is alleen individuele beoefening of spelen in groepsverband van maximaal 2 personen toegestaan. Op deze regel is ook weer een uitzondering wanneer het gaat om een culturele activiteit in een afgesloten ruim te buiten een culturele binnen locatie.

Zo repeteert ook het Haarlems Accordeonorkest met mensen ook boven 18 jaar. Ron, orkestspeler en voorzitter van het bestuur, legt uit hoe zij nu repeteren. ‘Wij huren een lokaal op een basisschool en dit is hiermee een afgesloten ruimte en daarom mogen wij met meerdere mensen boven de 18 samen repeteren’, vertelt de muzikant. Het verschil zit dus tussen openbare gebouwen en niet openbare gebouwen. In een openbaar gebouw mag er alleen tot en met 17 jaar worden gerepeteerd in groepsverband met maximaal 30 personen. In een niet openbaar gebouw mag er ook boven deze leeftijd worden gerepeteerd in groepsverband.

De laatste repetitie van het orkest op 11 december was al voor de kerstvakantie. In de tussentijd heeft het orkest alternatieve activiteiten voor de leden georganiseerd. Een onderdeel van deze activiteiten waren webinars over muziektheorie. Deze werden gehouden door de dirigent Leo. Toch was deze vorm niet perfect volgens de dirigent. ‘Uiteindelijk wil je gewoon samen muziek maken, dat blijft het leukste om te doen’, aldus de dirigent.

Ook heeft deze periode van niet spelen enkele financiële gevolgen voor het orkest met zich meegebracht. ‘We hebben vanuit het bestuur, met instemming van de orkestleden en dirigent, op een gegeven moment besloten om de kosten voor het lidmaatschap de verlagen en hiermee dus ook de directievergoeding’, legt de voorzitter uit. Ze kunnen de kosten van het lidmaatschap verlagen, omdat de repetitielocatie nu ook niet wordt gehuurd. Het orkest mist tegelijkertijd ook veel inkomsten. Het blijft een vereniging, maar in deze tijd zijn evenementen en concerten niet toegestaan. Hierdoor ligt ook de cd-verkoop van het orkest stil.

Naast de financiële impact hebben de orkestspelers natuurlijk ook het contact ontzettend gemist. Voor veel spelers is het een belangrijk moment in de week. Ook noemt Ron het verbindende aspect van samen muziek maken. ‘Samen muziek maken is een van de leukste dingen om te doen, je doet het echt samen en maakt uiteindelijk ook samen iets moois’, aldus Ron.

Vrijdag 21 mei mocht het orkest voor het eerst sinds 11 december weer met het hele orkest repeteren. Het was ook duidelijk te merken dat er lang niet is geoefend. ‘Sommige orkestleden hebben hun best gedaan om in de tussentijd nog wat te oefenen, maar dat blijft natuurlijk anders ten opzichte van repeteren met een heel orkest’, legt een orkestlid uit.

Inmiddels zijn de versoepelingen dus ingegaan en kunnen alle amateurkunsten in Nederland weer samen ervan genieten. Ondanks dat nog niet alles mag, zijn de leden van het orkest ontzettend blij zijn dat zij weer kunnen spelen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *