Toerisme op de Zaanse Schans, wie komt er nu?

Toerisme op de Zaanse Schans, wie komt er nu?

De Zaanse Schans, een bij elkaar geraapte buurt vol met ouderwetse typische Zaanse huisjes. Het is een beetje kort door de bocht, maar het komt op hetzelfde neer. In 1946 kwam architect Jaap Schipper met het idee. Vanaf 1961 zijn verschillende huisjes vanuit de hele Zaanstreek vervoerd naar de huidige plek van de Zaanse Schans. Het is inmiddels uitgegroeid tot een grote toeristische trekpleister. Op 17 minuten van Amsterdam is het voor de toeristen in Amsterdam ontzettend makkelijk te combineren. Met de typische molens en klompen staan er normaal elke ochtend tientallen bussen op de parkeerplaats vol met buitenlandse toeristen. Een gewoonte die sinds vorig jaar niet meer gewoon is.

Inmiddels blijven het aantal besmettingen dalen en worden er steeds meer versoepelingen ingevoerd in Nederland en in het buitenland. Dit geeft weer meer ruimte voor toerisme. De verwachting voor de zomer is dat er vooral meer Europese toeristen naar Nederland komen. Nu Nederland ook voor Duitsland niet meer als een groot risico wordt gezien, zullen er van het buurland ook meer toeristen komen.

Inge van Delden, eigenaresse van de Tinkoepel, hoopt ook op meer toeristen deze zomer. De Tinkoepel is een klein gebouwtje aan het begin van de Zaanse Schans. Het familiebedrijf zit bijna tegen een faillissement aan en kan wel wat klanten gebruiken. Zij ziet dat er nu nog niet echt toeristen vanuit het buitenland komen. Dit wordt ook bevestigt verder op de Zaanse Schans. Een gezin uit India, dat woont in Amsterdam, loopt op de Zaanse Schans. Zij zien het wel als een toeristisch uitje, maar het zijn geen buitenlandse toeristen.

Verslaggever Thijs Paeper ging langs bij de Zaanse Schans om te kijken wie er nog meer naar de Zaanse buurt is gekomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *