Planeet Proxima Centauri B is dé nieuwe Aarde met buitenaards leven, of toch niet?

Planeet Proxima Centauri B is dé nieuwe Aarde met buitenaards leven, of toch niet?

Beeld: Wikipedia

In 2016 kwam een Europeaans onderzoeksteam tot de ontdekking, dat zich op vier lichtjaren afstand van de Aarde een planeet bevindt. De planeet genaamd Proxima Centauri B behoort tot een aardachtige planeet en is de dichtstbijzijnde aardachtige planeet in de buurt van de Aarde. Maar lijkt deze aardachtige planeet ook echt op de Aarde en is er misschien ook leven op deze planeet?

Het Europeaanse onderzoeksteam kwam tot deze ontdekking nadat een van hen de ster Proxima Centauri zag bewegen. Met het blote oog is het onmogelijk om de ster te zien, dit komt doordat het een zwakke ster is. Deze ster wordt ook wel een rode dwergster genoemd. Het onderzoeksteam heeft daarom veel onderzoek gedaan en kwamen er in 2016 achter dat de ster erg actief was doordat er een planeet omheen draait. De planeet die om de ster draait wordt Proxima Centauri B genoemd. De reden hiervan is dat iedere planeet die na een ster is gevonden, de eerstvolgende letter uit het alfabet krijgt. Dat betekent dat de ster zelf Proxima Centauri heet en de eerst planeet daaromheen Proxima Centauri B. De eerstvolgende planeet die in de buurt van deze ster gevonden wordt zal Proxima Centauri C heten en dit wordt herhaald tot de letter Z.

De planeet is Proxima Centauri B is iets groter en iets zwaarder dan de Aarde. Naar schatting weegt de planeet ongeveer 1,3 aardes. Wanneer je weet hoe zwaar een planeet is, kun je informatie winnen over waar de planeet uit bestaat. Zo is al bekend dat de grote planeten Jupiter en Saturnus gas reuzen genoemd worden, en dat Uranus en Neptunus ijs reuzen genoemd worden. Het is mogelijk dat deze gas- en ijs reuzen ook voorzien zijn van rots en ijzer maar dat is nog niet bekend. De kleine planeten daarentegen, zoals Mercurius, Venus, Aarde en Mars bestaan uit rots en ijzer. Omdat de planeet Proxima Centauri B iets zwaarder is dan de Aarde, wordt ervan uitgegaan dat de planeet uit rots en ijzer bestaat. De planeten die uit rots en ijzer bestaan worden de aardachtige planeten genoemd, dit betekent echter niet dat deze planeten op de Aarde lijken. De planeet Proxima Centauri B is dus geen lookalike van de Aarde.

Deze planeet mag dan niet helemaal op de Aarde lijken maar dat betekent niet dat de planeet geen overeenkomsten met de Aarde heeft. Zo staat de planeet erg dicht bij de ster Proxima Centauri. Wel is deze ster 20.000 keer zakker dan de zon. Dit betekent dat de temperatuur op Proxima Centauri B vergelijkbaar is met de temperatuur op Aarde. Naar schatting gaat het om een temperatuur tussen de twintig en dertig graden, deze temperatuur wordt ook wel de bewoonbare temperatuur genoemd.

Een bewoonbare temperatuur op een aardachtige planeet klinkt als een bewoonbare planeet? Toch is dit nog even afwachten. Het is nog onduidelijk of de planeet Proxima Centauri B van water is voorzien. Wanneer dit wel het geval is, is het mogelijk dat er leven is op de planeet. Wel wordt er gesproken van simpel organisme omdat het nog onduidelijk is of de planeet beschik over een atmosfeer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *