Zwarte gaten, wat zijn dat nu precies? Thomas Bronzwaer legt uit

Zwarte gaten, wat zijn dat nu precies? Thomas Bronzwaer legt uit

Zwarte gaten, het zijn dingen waar je weinig mee te maken hebt in je leven. Toch vinden veel mensen het fascinerend. Voor de podcast Space, gepresenteerd door Caya van Rossum en Bleona Coli, werd Thomas Bronzwaer geïnterviewd. Hij vertelde meer aan de luisteraars over het fenomeen. 

Thomas Bronzwaer weet dus meer over zwarte gaten. Hij is op het gebied van ruimte, zwarte gaten en sterrenkunde een grote naam. Bronzwaer is onder andere medeoprichter van Sterrenkundeclub Radboud, maakt deel uit van het team van Event Horizon Telescope en is gepromoveerd in het onderwerp van zwarte gaten. Het team van Event Horizon Telescope ken je misschien niet, maar de foto die ze in 2019 maakte waarschijnlijk wel. Ze maakte namelijk de eerste foto van een zwart gat ooit. Bijzonder, want men komt niet vaak zo dichtbij een zwart gat.

Een zwart gat is een gebied in de ruimte van een paar kilometer groot, vrij klein dus. Het gebied heeft een enorm sterke zwaartekracht, waardoor alles in het gebied daaromheen in dat zwarte gat wordt gezogen. Dit klinkt misschien wat gek, maar zelfs licht wordt naar binnen gezogen. Vandaar de naam. Om te weten hoe een zwart gat nu ontstaat, is het belangrijk om te weten wat nu precies een ster is. Thomas zegt hierover: “Een ster is een grote massa van gas, die zo groot en zwaar is dat de druk binnenin zo hoog is dat er licht en hitte uitkomt.” Dit zien wij dan ook weer vanaf de aarde. Thomas gaat verder over hoe een ster dan verandert naar een zwart gat: “Het kan zijn dat de brandstof van de ster opraakt en dan stopt de ster met hitte en druk produceren in het midden van de ster. Op dat moment blijft de zwaartekracht doorgaan met het in elkaar trekken van de ster. Die ster wordt dan volledig in elkaar geïmplodeerd en je houdt dan een soort zwart puntje over, het zwarte gat.”

Thomas Bronzwaer is dus onderdeel van het team van het Event Horizon Telescope. Dit is een netwerk van radiotelescopen over de hele wereld. Deze telescopen worden aan elkaar gekoppeld en dit vormt als het ware een ‘supertelescoop’. Met die ene telescoop kunnen we dingen waarnemen die moeilijk in kaart te brengen zijn, zoals bijvoorbeeld ook zwarte gaten. Het team van het Event Horizon Telescope bestaat uit 347 wetenschappers, waaronder dus ook Thomas. Hij helpt mee aan de software wat synthetische observaties van zwarte gaten kan maken. In 2019 produceerde ze de eerste foto van een zwart gat. Grote kans dat we fysiek nooit meer dichterbij gaan komen, aldus Thomas Bronzwaer. “Zeg nooit nooit, maar het is haast niet voor te stellen om binnen een mensenleven dichterbij te komen. Het is 30.000 lichtjaar ver weg, dat is ondenkbaar dat we dit kunnen overbruggen.”

Waarom een zwart gat bestaat, is voor Thomas Bronzwaer ook onduidelijk. Hij denkt zelf ook vaak na over het feit waarom zo’n ding nu precies bestaat. “Het is de vraag of het een doel moet hebben. Toch zou het kunnen dat we er in de toekomst energie mee gaan opwekken. Dit is mogelijk. Verder zou je, als je naast een zwart gat gaat zitten, in de toekomst kunnen reizen. De relativiteit loopt langzamer in de buurt van een zwart gat.”

In de Space podcast wordt verder nog gesproken over astrologie, spacen op Ayahuasca, een aarde 2.0, ufo’s en sterrenkunde. Deze wordt gepubliceerd op woensdag 9 juni 2021.

Het interview met Thomas Bronzwaer

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *