Spacen op aarde

Spacen op aarde

Je hoeft de aarde niet te verlaten om buitenaardse ervaringen te beleven. Psychedelische middelen kunnen naast visuele ervaringen ook innerlijke reizen en realisaties veroorzaken. Sommige mensen vertellen zelfs tijdens het gebruik ontmoetingen te hebben met (goddelijke) entiteiten. Naast de alom bekende drugs als truffels, paddo’s en LSD zijn er meer middelen die dit kunnen veroorzaken, zoals Ayahuasca.

Ayahuasca is een thee die wordt gemaakt van twee planten. De werkzame stof erin is DMT. Het gebruik van die stof zorgt voor een psychedelische ervaring. Veel mensen zeggen het als heling te gebruiken of ervaren, en zo ontstond het gebruik dan ook. Bij inheemse stammen in de Amazone en andere plekken in Zuid Amerika werd het goedje al lang geleden gebrouwen, en ondertussen is het in de Westerse wereld populariteit aan het winnen. 

Johan Herder is ervaringsdeskundige en vindt dat enigszins zonde. Zijn eerste paar ervaringen met Ayahuasca waren in Macedonië en Brazilië, plekken waar de ceremonie over het algemeen via de originele manieren plaatsvindt. Volgens Johan brengt de populariteit risico’s met zich mee. Niet iedereen doet het voor de juiste redenen en op de juiste manier. ‘Het heeft mij letterlijk mijn leven teruggegeven,’ zegt hij hierover, ‘maar er zitten ook risico’s aan verbonden. Je moet wel weten wat je doet, als deelnemer en als begeleider.’ 

Zo denkt ook Jacob de Jonge erover, hij begeleidde 7 jaar lang Ayahuasca ceremonies. Om echt goed te weten wat hij doet, drinkt hij zelf ook een kopje van de psycho-actieve thee als zijn deelnemers dit doen. Hij voelt dan goed aan wat de deelnemers nodig hebben en gaat hierin mee, bijvoorbeeld door de juiste muziek te spelen of aan te zetten tijdens het proces. ‘Muziek is een belangrijk deel van de ceremonie’, vertellen beide heren, ‘omdat het enorm bijdraagt aan de trans waar je in wegzakt. Of dat niet eng is? ‘Ik zou het zelf nooit aanraden, het is eerder een roeping van binnen die je ertoe zal lijden het te proberen’, eindigt Johan zijn verhaal. 

Beluister hier de interviews!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *