Sterren bestuderen bij de sterrenwacht

Sterren bestuderen bij de sterrenwacht

Sterren zijn niet te missen. Er zijn er dan ook een ontelbare hoeveelheid sterren aan de hemel. Maar wat zijn al die fonkelende lichtpuntjes aan de hemel? Hoe werkt een ster nou eigenlijk? In Leiden staat de sterrenwacht. Deze is opgericht in 1633. De Leidse sterrenwacht is de oudste sterrenwacht van de wereld. Hier is veel geschiedenis gebeurt. Huub Röttgering is professor en directeur van de sterrenwacht van Leiden en beantwoordt vragen waar wij niet altijd over nadenken.

De sterrenwacht kent een lange geschiedenis met veel directeurs. Een directeur heeft bij een sterrenwacht een hoop taken. Maar één belangrijke taak is om ervoor te zorgen dat de materialen waarmee gewerkt moet worden bij tijd zijn en kwalitatief het beste zijn in wat onderzocht moet worden. Zo werd na de Tweede wereldoorlog een aankoop gedaan om met radio telescopen naar de sterren te kijken, maar zo’n telescoop is nu ouderwerts. Daarna werd gebruik gemaakt van een lezentelescoop. Tegenwoordig zijn er ook andere manieren om te kijken naar de sterren en het gedrag te observeren. Nu wordt er gebruik gemaakt van onze satellieten en computers. Sterren kijken is als het ware gemoderniseerd. De Leidse sterrenwacht streeft namelijk naar de beste resultaten en om deze te behalen zijn de beste onderzoeksapparaten nodig. Zo krijgt een onderzoeker namelijk de beste onderzoeksresulaten.

In de jaren zeventig kreeg de Leidse sterrenwacht de status van rijksmonument en moest het tijdelijk verhuizen naar een ander gebouw. De oude sterrenwacht moest namelijk gerenoveerd worden. De architectuur van de Leidse sterrenwacht is na 2012 niet meer veranderd. Er zijn koepels bijgekomen bijvoobeeld omr studenten op te leiden om met telescopen naar de sterren te kijken.

In de Leidse sterrenwacht is al veel ontdekt. Huub Röttgering heeft als sterrenkundige meer ontdekt over zwarte gaten bijvoorbeeld. Wil je weten wat hij allemaal vertelt over sterren: luister dan naar zijn interview.

Beluister het interview hier.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *