Hiphop in de 90’s

Hiphop in de 90’s

Tupac, Biggie Smalls, Dr. Dre of Snoop dogg, waarschijnlijk kennen we allemaal wel één van deze artiesten. Ofwel rappers uit de jaren negentig. De jaren tachtig en negentig worden ook wel de gouden eeuw van de hip hop genoemd. Tegenwoordig is hip hop een ondenkbare muziek genre uit deze tijd. Hip hop wordt plat gedraaid.

Het ontstaan van hiphop als subcultuur begon allemaal rond de jaren zeventig in achterstandswijken van New York. Hier was het een straatcultuur, deze achterstandswijk was de Bronx. Er woonde vooral Afro-Amerikanen en Latino’s. Hiphop was hiervoor al in Jamaica dat overwaaide naar Brazilië en daarna in de Verenigde Staten terecht kwam.

Clive Cambell die onder de artiesten naam DJ Kool Herc heet is de schepper van de welbekende hiphop. Hij kwam van oorsprong uit Jamaica en woonde op zijn dertiende in de Bronx. Hier werden de zo genoemde block parties georganiseerd. Dit waren feesten waar alle bendes die normaal niet in de zelfde ruimte konden staan of er was ruzie op een andere manier ruzie maken. Tijdens het draaien van funk en Latin platen liet DJ Kool Herc een stilte vallen, dit waren drum breaks. Dit was een vernieuwd concept en baanbrekend voor hiphop. DJ Kool Herc zei later over zijn feest “dit eerste hiphopfeest heeft de wereld veranderd.”

Hiphop is een muziekstijl waarbij er politieke en activistische teksten worden gedeeld. Veel mensen denken dat hiphop vaak over agressie, criminaliteit en seksisme gaat. Alleen er wordt vaak genoeg over onrecht gezongen in deze muziek genre denk aan: This is America van Childish Gambino of Changes van Tupac. Hiphop is meer dan het stereobeeld het kaart sociale problematiek aan en het probeert men zijn bewustzijn te vergroten.

De hiphoplandschap is eind jaren negentig ook volgens vele veranderd. Dit omdat twee van de grootste rappers waren vermoord. 1996 werd Tupac doodgeschoten en zes maanden later Biggie Smalls. Zij bespraken taboe en waren tekstueel maar ook in het creëren van een flow goed.

Eind jaren tachtig werd de hiphop cultuur verder verspreid over Amerika. In New Orleans, Chicago, Los Angeles en Atlanta werd hiphop gemaakt en overal op zijn eigen manier. Deze jaren waren de jaren van een innovatieve en experimenteerde tijd voor de hiphop. Kim Dankoor hiphop expert vertelt meer over de hiphop bewegingen in de jaren negentig, want waarom was dit de gouden eeuw van de hiphop?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *