Off the record, de podcast: live-interview

Off the record, de podcast: live-interview

Corona houdt het land al meer dan een jaar in zijn greep. Sinds begin dit jaar wordt er gevaccineerd met verschillende prikken, om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen in te enten. In Nederland werd begonnen bij kwetsbare groepen en ouderen. Daarna waren langzaam andere groepen aan de beurt, zo kwamen mensen met een medische indicatie en het zorgpersoneel al aan de beurt. Langzaamaan worden de jaartallen afgeteld en zijn steeds meer mensen aan de beurt.

Bij Jur thuis lag een tijdje geleden twee brieven op de mat. Het waren de uitnodigingen voor zijn ouders, zij mochten zich laten vaccineren. Op de brief wordt een code vermeld. Jur vroeg zich af of zo’n uitnodiging ook hergebruikt kon worden. Toen het maken van een afspraak bij zijn vader niet helemaal lukte, greep hij zijn kans, en maakte hij ook een afspraak voor zichzelf. Het maken van die afspraak ging verdacht makkelijk. Toen dat was gelukt, was er ook geen weg terug meer. ‘Als je 48 uur voor de afspraak nog afzegt, gaat het vaccin verloren, het gaat dan niet naar iemand anders.’

Op het moment van het prikken wordt er niet gecheckt of de uitnodiging wel klopt, omdat er wel meer jongeren rondlopen bij de GGD-priklocaties. Zo lopen er mantelzorgers, zorgpersoneel of jongeren met een medische indicatie, je valt als jonge jongen dus niet meer op.

Jur heeft kort last gehad van het vaccineren; in de avond was het vervelend met slapen, maar verder heeft hij geen bijwerkingen gehad. Dat gebeurt bij jonge mensen relatief vaker dan bij oudere mensen. Op de vraag of hij spijt heeft, heeft Jur een duidelijk antwoord: ‘Nee, ik heb niet het idee dat ik het vaccin heb afgepakt van iemand die het echt heel hard nodig heeft. De écht kwetsbare groepen zijn al geweest.’ Wel begrijpt hij dat het asociaal wordt genoemd: ‘Ik zou dat zelf ook vinden, als ik het niet had gedaan.’ Toch zou Jur het de volgende keer nogmaals zo gedaan hebben.

Voor de tweede prik hoeft Jur niet weer een smoesje te gebruiken: ‘Rond Pasen heb ik zelf corona gehad, met de huidige regelgeving krijg je maar één prik als je corona hebt gehad.’

Jur is niet de enige, het AD deed een onderzoek bij de GGD. Daaruit bleek dat er tientallen, danwel honderden jongeren voordrongen bij de wachtlijsten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *