Minirokjes en Plateuzolen; de modetrends in de jaren 90

Minirokjes en Plateuzolen; de modetrends in de jaren 90

Voor de podcast “90’s coming back” ging ik samen met modejournalist Renee Prenger in gesprek over de modetrends in de jaren 90.  In de modewereld kennen we ook wel de 20-yearrule, het fenomeen dat ervoor zorgt dat trends om de 20/30 jaar terugkomen en precies door deze regel hebben wij op de dag van vandaag meerdere modetrends lopen die geïnspireerd zijn door de jaren 90.

De trends

De kledingstukken waar in de jaren 90 elke vrouw een moord voor deed waren de echte blazers met brede schouders, ook werd er gretig gebruikt gemaakt van het dragen van een giletje zonder een blouse eronder. Naast de zakelijke stijl was ook het vrouwelijke stijltje met zachtere kleding een grote trend. De zoals eerder benoemde minirok was een echte hit, met een croptop erop maak je hem ook nog is op een erg vrouwelijke manier af. De jaren 90 staan bekend om de grote wisseling van stijlen van vrouwelijk tot de echte grunge, alles kon en alles was ook gewild plus on trend. Verder zagen we in de 90’s de transparante stoffen heel erg terug, dit was te zien in onder andere blousejes en slipdresses. De blousejes werden heel casual om de schouders gehangen en de slipdress was een echte day to nighttime outfit. Simpel en klassiek maar ook trendy, het lijkt bijna alsof de 90’s daarvoor gecreëerd werden.  In de jaren 90 zagen we ook een revival of the 70’s , de trend uit de jaren 70 leken gewild terug te komen. dit is ook meteen de aanleiding waarom de trends in de jaren 90 zo verschrikkelijk erg uiteenliepen. De grunge muziek gemixt met de jaren 70 samen met de grote hiphopcultuur. De jaren 90 kan je omschrijven door een grote mengelmoes van trends en niet alleen op modegebied.

Tiktok inspiratie

In de reportage “op zoek naar een typische 90’s outfit” ben ik op zoek gegaan naar een typische outfit uit de jaren 90.  In de reportage benoemt Renee dat Tiktok een grote inspiratie bron kan zijn. Veel jonge meiden en jongens komen hier in aanraking met een tijdperk waar zij niet vandaan komen, in hun opzicht zijn al die trends dus erg nieuw en cool. Door inspiratie op te doen bij trends uit de jaren 90 kunnen zij zich onderscheiden van de trends van nu. De voornaamste groep die zich hiermee identificeert zijn de millenials en Gen-Z. Voornamelijk Gen-Z doet er alles aan om niet tussen de middenmoot te vallen, door inspiratie te halen uit de 90’s kunnen zij dit voorkomen.

20 year-rule

Veel ontwerpers kijken terug naar de generatie van hun ouders, wanneer zij jong waren. Meestal scheelt dit zo een 20 à 30 jaar. Dit is een mogelijke theorie dat trends terugkomen. Het feit dat Modeontwerpers inspiratie halen uit andere eerdere jaartallen is niks nieuws. Naast deze theorie is er ook een andere theorie die speelt bij journalisten in de modewereld. Trends komen terug wanneer deze relevant zijn, vaak zit er meer achter dan alleen modebewust zijn. Er zijn trends die een politiek of maatschappelijk doel hebben. Zo kunnen we de powersuit bekronen tot een statement van vrouwen, “vrouwen kunnen ook hard werken en geld verdienen” was de boodschap hiervan.

Trends in 2021

We hebben al veel trends uit de jaren 90 gezien afgelopen jaren. Begin 2020 speelde de tyedyetrend enorm op, door corona en thuis zitten heeft deze nog een extra boost gekregen. Daarnaast hebben we ook een grote maar korte vloed gezien van de enorme hoeveelheid haarspeldjes. Deze trends zijn inmiddels aan het einde van hun latijn voor dit tijdperk, in 2040 zullen we ze vast een keer weer zien. Toch gaan we deze zomer nog meer trends uit de jaren 90 volgen. De strappy hakken en psychedelische prints zijn al helemaal hot op pinterest en tiktok. Binnekort gaan we deze trends ook zien in de winkels. Ook de gilet top en de corsettop gaan we omarmen deze zomer. Ik ben erg benieuwd welke trends gaan omarmen en welke van korte duur zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *