Taboe: Hij is 60 jaar, zij is 40 jaar

Taboe: Hij is 60 jaar, zij is 40 jaar

Hedendaags is het nog steeds een taboe om een relatie te hebben met iemand die veel ouder of jonger is dan jij. Velen denken dat dit gaat om financiële zekerheid van de jongere in het stel of dat de oudere zich jong wilt voelen. Volgens Renata Vermeulen, scheidingsbegeleider en relatiecoach bij One Door Mediation, gaat het niet om het geld. “Je wordt verliefd op de ander omdat hij iets kan toevoegen aan jouw leven. Wel komt het vaak voor dat er in de relatie een ouder en kind rollen wordt ingenomen. Een gelijkwaardige relatie is het dan vaak niet.” Vermeulen vindt niet dat het daardoor niet kan werken, het echter alleen belangrijk dat de twee daarover blijven communiceren samen.

Zo een soort relatie kan dus wel gewoon werken, maar op latere leeftijd kunnen er wel obstakels ontstaan. De oudere in de relatie wordt eenmaal ook ouder. Hij is minder actief, wil misschien niet meer op vakanties ver weg en blijft liever thuis. De jongeren is dan nog juist actief om allerlei activiteiten te ondernemen. Volgens Vermeulen is het erg belangrijk om daarin goed te blijven communiceren en elkaar de ruimte geven om zo te zijn.

Ook spreek ik met de 20-jarige Merel, haar vader en stiefmoeder schelen 20 jaar van elkaar. Voor haar was het aan het begin ook lastig om hieraan te wennen. “Nadat we ze samen zagen merkten we wel dat ze heel erg verliefd op elkaar waren. Mijn vader is nou eenmaal wat jonger van geest en mijn stiefmoeder wat ouder.”

Om meer te horen van het interview, beluister het onderstaan fragment:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *