Verandert ons date gedrag door het online geswipe?

Verandert ons date gedrag door het online geswipe?

Met de komst van de nieuwe app Breeze valt de stereotype vleeskeuring weg. Roos Verbrugh ging op onderzoek uit hoe dat is om via die app te daten. Naderhand, spraken wij met Roos Boer, relatie deskundige. Met haar hadden we een gesprek aan de hand van de stelling: online datingsapps zoals tinder en bumble veranderen onze perceptie van daten.

“Online dating heeft veel invloed op ons dating gedrag, want je moet wat anders. Bij het appen mis je de opening. Daarmee bedoel ik de eerste ontmoeting, het flirten, de omgeving van een kroeg of de aanrakingen,” vertelt Boer.  Het nieuwe aan deze app is dat je niet eindeloos mag swipen. Wanneer je een match bent moet je meteen een datumprikker invullen en dan regelt Breeze de date. Die opening waar Roos Boer het over heeft, komt dan meteen een stuk sneller. Het lijkt dan net alsof je elkaar wel ontmoet in een kroeg en niet online.

Daarom is men postiief over de komst van Breeze. “Wij als mensen zijn heel erg gericht op contact met elkaar. Iedereen denkt altijd dat het praten is, in de realiteit is dit maar een klein percentage, namelijk 7%. De grootste vorm van contact die wij zoeken is lichaamstaal.” Daardoor werkt het online dating ook niet altijd even goed. Wij, als daters, denken dat we iemand leren kennen online. Eigenlijk begint dit pas bij de eerste afspraak. Roos Boer denkt dat het daarom ook altijd zo tegenvalt bij een online date.

Met de komst van Breeze zou dit volgens Boer wel een grotere kans van slagen hebben. “Via de app Breeze zou het dus op papier het beter doen. Het enige wat je doet is een afspraak maken en de rest moet je in real life doen. Zo hoort het eigenlijk ook als je iemand beter wil leren kennen en uiteindelijk de liefde te vinden.”

Voorheen, toen het internet nog niet bestond, moest je het ook maar doen met de plekken zoals sportvelden, kroegjes en het uitgaansleven. Daar kon je elkaar ontmoeten. Dat ging toen op een hele andere manier. Volgens Roos kwam het door de komst van de telefoon dat dit online dating van start ging. “Over het algemeen zijn we ook luie wezens, dus het werd je ook makkelijk gemaakt. Je hebt nu veel meer keus online dan in een kroeg”

De keerzijde van online dating is er ook. De term ghosting is een term die is ontstaan uit het online daten. Dit betekent dat iemand plotseling uit je leven verdwijnt, jij wordt dan geghost. Dit gebeurt vaak na dat je elkaar een paar keer hebt gezien en gesproken. “Je verliest soms de menselijkheid met dit online dating door zomaar ineens niks meer te laten horen. Het erge eraan is dat mensen het normaal vinden en eraan wennen. Is dat wel zo normaal?”, vertelt Boer.

Door de coronacrisis is er een trend ontstaan bij de online dating apps. Je had zo weinig sociale contact dat men maar op dating apps is uitgegaan. Als vrijgezel in corona tijd kon je bijna niet anders. De andere kant, dus de relaties, die zijn in corona tijd ook meer geworden. Roos Boer merkt dat ook: “het is bij ons in de praktijk ook drukker geworden. Mensen zitten op elkaars lip en je ziet daardoor meer van elkaar. Daarbij heb je ook geen afleiding meer omdat je altijd thuis bent.”

Al met al is het in coronatijd dus een omslag geweest voor het date leven. Meer dates, meer online geswipe en daardoor ook meer kritiek op het online dating. De nieuwe dating app Breeze zou daar een verandering in moeten komen. De vleeskeuring valt weg en de rest moet je in real life doen.

Luister naar het volledige interview via deze onderstaande link. (Vanaf 1:14:30)

YOULIVE radio-uitzending 2 Spraakmakers

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *