Lid van een studentenvereniging tijdens corona

Lid van een studentenvereniging tijdens corona

Abe Koolhout

De coronacrisis raakt ons allemaal. Geen borrels, geen verjaardagen, geen openingen, geen festivals. Ook veel sociale contacten vallen weg. Studenten vinden een oplossing voor dat probleem: ze melden zich massaal aan bij een studentenvereniging. Het is makkelijker dan ooit om bij een studentenvereniging binnen te komen, maar is het ook leuk? Een ontgroening schept tenslotte een band tussen alle lotgenoten die hetzelfde meemaken. Daarnaast zijn de wekelijkse borrels een reden waarom studenten bij een verenging willen en ook die kunnen nu niet doorgaan. Abe koolhout (21) is dit jaar begonnen aan zijn studie verpleegkunde in Utrecht. Ook is hij sinds dit jaar lid bij de studentenvereniging Unitas. Voor hem is de vereniging een plek om nieuwe mensen te ontmoeten.

“Het is wel gek. Ik hoefde mij alleen maar in te schrijven. Wie er vroeg bij was had geluk en werd toegelaten. Een ontgroening heb ik helemaal niet gehad’’, vertelt Abe. Zijn keuze voor Unitas heeft hij op een vrij laconieke manier gemaakt. “Ik wilde graag bij een vereniging en het maakte mij niet echt uit welke. Ik heb uiteindelijk voor Unitas gekozen, omdat de gezelligheid mij erg aansprak”, zegt Abe. Maar gezellig of niet, de verenging moet zich aan veel regels houden om de gezondheid van de leden te kunnen garanderen. “Normaal gesproken hebben we veel borrels. Nu maar één keer per week. Je mag dan met vier mensen aan een tafel zitten en je moet je handen desinfecteren. Daarnaast wordt ook altijd je temperatuur gemeten, dus ze houden het goed in de gaten”.

Uit cijfers van de Landelijke Kamer van Verenigingen is gebleken dat er dit jaar veel meer aanmeldingen voor studentenverenigingen waren dan vorig jaar. Toen waren het er nog 10.000 en dit jaar zeker 15.200. In Utrecht en Eindhoven zijn de aantallen het meest gestegen. Dit was op voorhand niet verwacht, doordat er door de coronacrisis weinig activiteiten en festiviteiten door kunnen gaan binnen de vereniging. De behoefte aan sociaal contact blijkt groter dan ooit.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *