De gevaren van TikTok

De gevaren van TikTok

De afgelopen tijd is de Chinese social media app TikTok in opspraak gekomen door veiligheidsproblemen binnen de app. Verschillende landen willen de app niet meer toegankelijk maken. In India is de app bijvoorbeeld al verboden, en in de Verenigde Staten gaat president Trump uit van een ‘gevaar voor de nationale veiligheid’. Ook daar zijn er plannen om de video-app te verbannen. 

TikTok is een app van het Chinese techbedrijf ByteDance. Met de app kunnen korte video’s gemaakt worden, die tot maximaal een minuut kunnen duren. De inhoud van die video’s omvat vooral dansen, playbacken of een hebben een komische inhoud. TikTok is speciaal ontwikkeld voor de internationale markt nadat ByteDance met de soortgelijke app Douyin succesvol werd op de Chinese markt. In verband met beperkingen van de Chinese overheid staan de servers van TikTok buiten China.

De app heeft buiten de beperkingen van de Chinese overheid nog meer te maken met censuur. Gebruikers melden vaak gevallen waarbij, volgens hen bewust, het bereik van specifieke groepen mensen wordt beperkt. Hierbij gaat om content met bijvoorbeeld gehandicapten of transgender personen. Makers van deze content geven aan dat hun video’s minder vaak dan normaal bekeken worden of helemaal verwijderd worden van de app. TikTok heeft hier geen verklaring voor gegeven.  

TikTok is razend populair onder kinderen en jongeren. Dat is ook juist een kwetsbare doelgroep die moet oppassen voor de gevaren van de app. Niet alleen de censuur speelt hierbij een rol, maar op de app komt ook veel grooming voor. Grooming is een vorm van digitaal kinderlokken, waarbij een volwassene het vertrouwen van een kind wint met het doel om (seksueel) misbruik te maken van het kind. 

De Autoriteit Persoonsgegevens komt later dit jaar met resultaten van een onderzoek naar TikTok. Hoe ga je verstandig met de app om? Is het vanwege internationale politieke ontwikkelingen wel een goed idee om TikTok te blijven gebruiken? Redacteur Isabella van den Berg spreekt erover met cybersecurity-analist David Janssen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *