De groei van de (e-)racewereld

De groei van de (e-)racewereld

De laatste jaren hebben e-sports een enorme groei doorgemaakt. Ook de Formule 1, de grootste racecompetitie ter wereld, is sinds de doorbraak van Max Verstappen in Nederland populairder dan ooit. Vroeger keken de meeste sportliefhebbers op zondagmiddag naar voetbal, tegenwoordig zijn er een stuk meer mensen die de wekelijkse (of tweewekelijkse) Formule 1-race bekijken. Ik sprak over de groei van e-sports en de Formule 1 met e-racer en Formule 1-liefhebber Cas Hogenhout.

 

Ik heb met Cas (24) afgesproken bij hem thuis. Wat direct opvalt, is dat een groot deel van het decor te maken heeft met racesport. De twee playseats, stoeltjes die zijn ontworpen om digitaal te kunnen racen, springen meteen in het oog. Op de bank ligt een biografie van de legendarische Formule 1-coureur Lewis Hamilton, tevens Cas’ favoriete coureur in de competitie. Waarom Hamilton zijn voorkeur heeft? “Hij is heel down to earth, wat ik best een prestatie vind als je zo bekend bent. Hij zet zich ook in voor het milieu en probeert door zijn enorme bereik mensen aan te sporen om meer rekening te houden met moeder aarde. Je hoort vaak dat topsporters arrogant en egoïstisch zijn, hoewel ik Hamilton natuurlijk niet persoonlijk ken, lijkt het me een prima gozer.” Klinkt logisch, maar waarom niet Max Verstappen, zoals de meeste Nederlanders? “Juist doordat heel Nederland Max support, ben ik me daaraan gaan ergeren. Hij is een fantastische coureur natuurlijk, maar op tv heeft niemand ooit kritiek op hem en ik ben van mening dat je altijd objectief moet kunnen kijken, al is het een Nederlander.” Dat neemt niet weg dat Cas kan genieten van de spectaculaire inhaalacties van Verstappen. “Nee, het is natuurlijk een bijzonder goede coureur.”

Cas is al een aantal jaar fanatiek bezig met e-racen. Het begon allemaal met het officiële Formule 1-computerspel op jonge leeftijd. Na een aantal jaar meer interesse in voetbal te hebben gehad, kwam de liefde voor racen toch weer bovendrijven. Aan het eind van zijn puberteit kocht hij opnieuw een stuurtje en begon hij weer te racen op zijn Playstation. Hij werd er in een hoog tempo steeds beter in en zo kwam hij in contact met andere e-racers. Al een paar jaar heeft Cas wekelijks twee races op vaste tijdstippen: namelijk dinsdag- en woensdagavond 20:00 uur. Deze races worden op hoog niveau afgewerkt, en het is best een lange zit. “Je zit toch wel een of anderhalf uur in je playseat. Het is nogal intens, dat onderschatten veel mensen echt. Hoewel je fysiek niet per se in beweging bent, moet je concentratie wel heel hoog zijn en dat is natuurlijk vermoeiend. Dat neemt niet weg dat ik er veel plezier in heb,” Cas moet er om lachen. “Racen is echt mijn ding. Ik zou graag in de Formule 1 zitten, maar inmiddels ben ik iets te oud om die droom nog echt na te jagen. Bovendien heb ik een prima baan, en met e-racen verdien ik ook weleens een centje bij. Ook heb ik een aantal keer VIP-tickets gewonnen voor een volledig verzorgde reis naar een Grand Prix.”

Cas voelt zich dus erg thuis in de (e)-racewereld. Hij zou er graag zijn werk van maken, bijvoorbeeld als testrijder van een team dat in de Formule 1 uitkomt, maar dan moet hij naar eigen zeggen nog wel progressie boeken. “Ik race wel op hoog niveau en zit sinds een aantal maanden ook bij een e-raceteam, maar ik kan en wil nog beter. Testrijder is een baan die maar heel weinig mensen hebben, en aangezien e-racen steeds populairder wordt, worden de keuzemogelijkheden voor Formule-1 teams ook steeds groter. Het is zeker mogelijk, die potentie heb ik wel, maar alsnog is de kans niet heel groot. Ik heb nu in elk geval plezier in wat ik doe en dat is voor mij genoeg.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *