Eredivisie van start met gematigd aantal supporters

Afgelopen weekend is na een lange coronaperiode weer gevoetbald in de Eredivisie. De hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, die begin maart werd geneutraliseerd door het oplaaiende coronavirus, heeft nu weer groen licht gekregen van de KNVB. De wedstrijden mogen ook weer met een gematigd aantal supporters worden toegeschouwd.

 

Vroeg besluit

Groningen – PSV was op zondag 8 maart 2020 de laatste Eredivisiewedstrijd die sindsdien werd gespeeld. Ongeveer anderhalve week daarvoor werd het eerste coronageval geconstateerd in Nederland. Een dag na de wedstrijd in Groningen introduceerde de Nederlandse regering voor het eerst verschillende hygiënemaatregelen tegen het coronavirus. Al ging het er in Nederland de weken en maanden erna minder erg aan toe dan in andere Europese landen (Italië, Spanje), was Nederland het eerste Europese land die besloot de gehele competitie af te blazen.

Ongeveer drie weken na de beslissing om de competitie stop te zetten, begon de Bundesliga (Duitse voetbalcompetitie) weer met de hervatting van de resterende speelrondes in het seizoen. Later besloten andere grote voetballanden zoals Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland ook om de betaalde voetbalcompetities later in het jaar af te maken. Door het afgelaste Europees Kampioenschap, die in juni en juli 2020 zouden worden gespeeld (voor het eerst door heel Europa), was er ruimte en tijd genoeg om de competities af te maken.

Volgens Jan Bluyssen, manager competitiezaken KNVB, heeft het verloop en de voortgang van die competities veel invloed gehad op de besluitvorming van de KNVB. “We hebben in het begin veel gekeken naar hoe de Duitse voetbalbond de hervatting van de competitie aanpakte. Zij kozen ervoor om de rest van de wedstrijden zonder publiek te spelen. Als je dan de stap wilt maken om te spelen met gedeeltelijk publiek, dan moet je weer naar hele andere facetten kijken”.

AZ naar de rechter

Toen uiteindelijk werd besloten het Eredivisieseizoen 2019/2020 niet af te maken, ontstonden er veel vragen bij clubs en voetbalfans. Wie wordt er dan kampioen? Wie gaan er degraderen? Wie heeft recht op Europees voetbal? Met deze vragen werd de KNVB overdonderd en moest het natuurlijk ook passend antwoorden. Het antwoord op de eerste twee vragen hierboven waren kort en duidelijk. Niemand wordt kampioen en niemand degradeert. De competitie is niet afgespeeld, dus geen enkele club heeft hier recht op. Over de laatst gestelde vraag was daarentegen een hoop om te doen.

Op het moment dat de competitie werd stilgelegd, had koploper Ajax een zware periode achter de rug. De laatste wedstrijd voor het abrupte eind van het seizoen werd door de Amsterdammers weliswaar gewonnen, maar het verloor de twee wedstrijden daarvoor. Hierdoor kwam nummer twee op de ranglijst, AZ Alkmaar, in punten gelijk met Ajax. Doordat Ajax een beter doelsaldo had dan de Alkmaarders, kon het alsnog de koppositie behouden. AZ had in het seizoen weliswaar al twee keer van Ajax gewonnen dus het onderling resultaat was beter voor AZ. Doordat het doelsaldo van Ajax beter was dan dat van AZ, behield Ajax de nummer één positie, die uiteindelijk recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de Champions League in het seizoen erop. AZ vond dit oneerlijk en haar directie besloot de zaak naar de rechter te slepen. Dit had echter weinig succes. Ajax behield de eerste plaats en daarmee ook recht op het Champions League ticket. AZ moest genoegen nemen met plek twee en daarmee een ticket voor de kwalificatie van de Champions League.

8 wedstrijden

Nu de eerste speelronde van het nieuwe seizoen afgelopen weekend gespeeld is, waren er twee teams die niet in actie kwamen. De wedstrijd FC Utrecht – AZ werd uitgesteld, omdat AZ met hun kwalificatietoernooi voor de Champions League bezig is. De wedstrijd zou normaliter zaterdagavond worden afgetrapt, maar omdat AZ de dinsdag er op een uitwedstrijd heeft in Oekraïne (tegen Dynamo Kiev), heeft de club uitstel van de wedstrijd gevraagd. Tot onvrede van FC Utrecht wordt de wedstrijd nu pas 27 december ingehaald.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *