Jongeren voelen nog jaren de gevolgen van coronacrisis

Jongeren voelen nog jaren de gevolgen van coronacrisis

Foto: Nazrin Magomedivand

Jongeren die net afgestuurd zijn ervaren waarschijnlijk nog jarenlang de gevolgen van de corona-crisis. Ze komen niet of nauwelijks aan een baan en de salarissen liggen veel lager dan hiervoor. Dit is uit onderzoek gebleken van het Centraal Planbureau.

Nu blijkt dat jongeren een kwetsbare doelgroep zijn. Zo zijn er al een aantal problemen ontstaan. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en jongerenvakbond FNV Young and United ontvangen dagelijks honderden meldingen van jongeren die door de corona-crisis geldproblemen hebben opgelopen. Uit een enquête van het NIBUD blijkt zelfs dat één op de drie jongeren de afgelopen maand rond moest komen met minder geld.

Net afgestudeerden hebben dus al minder kans op een passende baan, maar dit is niet de enige reden waarom zij vaak niet financieel stabiel zijn. Het aantal beschikbare functies is tijdens een crisis erg schaars. Hierdoor hebben jongeren minder baankeuze. Dit kan gevolgen hebben voor de toekomst, omdat zij zo geen werkervaring opdoen binnen hun eigen branche. Ze zijn dus vaak genoodzaakt om extra cursussen te volgen, zodat zij aantrekkelijk blijven voor werkgevers.

Nazrin Magomedivand (25) is eind maart van dit jaar afgestuurd. Ook zij loopt tegen dit probleem aan. Voor haar was het ook geen mogelijkheid om te blijven hangen bij een van haar stage adressen. Haar derdejaars-stage was haar eerste stage en in jaar vier moest Nazrin afstuderen en haar laatste stage lopen. Haar laatste stage is helaas niet goed bevallen en ze zat hier niet op haar plek. Dit was dus geen mogelijkheid tot een vaste baan.

Mensen die afstuderen tijdens de crisis hebben waarschijnlijk over vijf jaar nog altijd een lager inkomen dan ze zouden hebben gehad zonder de corona-crisis. Het kan gaan om een verlies van 6 tot 12 procent aan salaris. In deze reportage vertelt Nazrin over haar persoonlijke situatie en de problemen waar zij allemaal tegenaan loopt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *