Het gemak en ongemak van thuiswerken

Het gemak en ongemak van thuiswerken

Fysiotherapeut Jordy den Engelsman

Lange dagen achter je bureau, bukkend over je laptop en wegdromen bij online colleges. Thuis werken is niet ideaal en allesbehalve goed voor je lichaam. Waar we voorheen onze beweging en buitenlucht kregen door het reizen naar school of werk, buiten samen een sigaretje roken of even een koffie to go halen, komen we nu veel minder buiten. 

Vanwege corona wordt er van ons verwacht dat we veel thuiswerken en online colleges volgen. Hier wordt veel over geklaagd omdat het voor de meesten niet leuk is; we missen ons sociale leven op werk of studie en we werken ineens op de plek waar we normaliter slapen en eten. 

Wat veel mensen vergeten is dat het thuiswerken ook een aanslag op ons lichaam is. Toch is iedereen zich er op een bepaalde manier bewust van. Aan het einde van de dag meer pijn in de nek en schouders, hoofdpijn en een verlangen naar frisse lucht. De werkdagen vliegen voorbij en in de avond besef je je vaak pas dat je de hele dag in dezelfde houding hebt gezeten en niet buiten bent geweest. Voor velen zal dit een herkenbaar verhaal zijn. In welke houding zit je terwijl je dit artikel leest? Dat bedoel ik. 

De zomervakantie is voorbij en studenten en thuiswerkenden moeten wennen aan dit ‘nieuwe normaal’. Laten we ons hier wat meer in verdiepen en erachter komen hoe we ons het beste kunnen aanpassen aan onze nieuwe werkomgeving; thuis. 

Fysiotherapeut en Body Awareness therapeut Jordy den Engelsman ziet bovenstaande klachten veel voorkomen in zijn praktijk. Waar beginnen deze klachten en welke adviezen geeft hij om toch aan voldoende beweging en buitenlucht te komen? Als Body Awareness therapeut wijst Jordy ons ook op de voordelen die het thuiswerken voor sommigen met zich meebrengt. Het kan namelijk een stuk minder stressvol zijn om vanuit huis te werken en sommigen houden er dus juist minder klachten aan over omdat de dagelijkse stress wegvalt. Verslaggever Nikki van der Kruk ging in gesprek met Jordy over de verschillende reacties van mensen op het thuiswerken, welke klachten erbij komen kijken en hoe deze vermindert kunnen worden. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *