Uitingsvrijheid in poëzie en rap onder een vergrootglas

Uitingsvrijheid in poëzie en rap onder een vergrootglas

Amara van der Elst bij een optreden bij de poëetclub in WORM Rotterdam

Het is momenteel een veelbesproken onderwerp: hoe ver kan je gaan met woorden? Wat kan je zeggen en wat helemaal niet? De een is sneller beledigd dan de ander en dat kan voor veel ophef zorgen.

Onlangs moest het Openbaar Ministerie nog beslissen over een eventuele straf voor rapper Akwasi naar aanleiding van de uitspraak die hij deed op de dam, 1 juni 2020. De rapper zei destijds dat als hij een zwarte piet zou zien, hij hem hoogstpersoonlijk in het gezicht zou trappen.

Akwasi betoogde in de talkshow ‘Beau’ dat zijn zin een woordspeling bevatte: het ‘trappen’ van zwarte piet zou verwijzen naar de organisatie ‘Kick out zwarte piet’. Later heeft de rappper via Twitter afstand gedaan van de gehele uitspraak. Dit is de reden dat het OM besloten heeft om Akwasi niet te vervolgen.

Amara van der Elst, spoken word artist en student ‘Creative Writing’ bij ArtEZ University of the Arts in Arnhem, is veel bezig met de kwestie wat er wel en niet gezegd kan worden: ”Kunst is een vorm om je te uiten en het doel ervan is om mensen te raken. Dit doe je door de grens op te zoeken, maar dat is juist wat het zo moeilijk maakt.”. Waar de grens ligt, is nergens vastgesteld. Dat moet je als artiest zelf uitvinden. ”Voor iedereen is zijn/haar grens anders. Ik probeer daar altijd rekening mee te houden.”.

Verslaggever Imke Kleingeld spreekt spoken word artist Amara van der Elst. Ze geeft haar mening over de ruimte voor uitingsvrijheid in poëzie en rap.

Over de auteur

Imke Kleingeld

Hoihoii, leuk dat je de site bezoekt en zelfs mijn biografie leest ;) Ik ben Imke Kleingeld en in het dagelijks leven ben ik druk bezig met muziek maken, werken en natuurlijk zorgen dat er nieuws bij jullie terecht komt! Mijn interesses liggen vooral bij sociale en maatschappelijke kwesties. Wat jullie van mij kunnen verwachten? Interviews met daarin persoonlijke verhalen verwerkt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *