Loekasjenko aan de macht?

Loekasjenko aan de macht?

Processed with VSCO with m5 preset

Oppositieleiders ontvoerd, een geheime inauguratie en vredige demonstraties die hardhandig worden aangepakt. Het klinkt eerder als een film, maar is momenteel de realiteit in Wit-Rusland. President Loekasjenko wordt gesteund door de Russische leider Vladimir Poetin, maar zijn volk staat absoluut niet achter zijn leiderschap. Ze geloven dat de president op ondemocratische wijze aan de macht is gekomen en willen een nieuwe stemming. De Europese Unie steunt de demonstranten en wilt hun dan ook blijven motiveren om voor hun democratie te vechten. Dit was een element die de discussie over de aanpak van Wit-Rusland nog moeilijker maakte voor de EU-leiders, aangezien Cyprus niet wilde instemmen voor sancties als die niet ook voor Turkije zouden komen.

De leiders hebben besloten om sancties op te leggen tegen de belangrijke spelers rondom de president. Ze wilden geen landelijke sancties invoeren, want dit zou de demonstranten schaden, die juist zo hard voor hetzelfde doel vechten; Namelijk de democratie in het land bevorderen. Ook wil de EU voorkomen dat het land bij Rusland wordt gevoegd. De Wit-Russische inwoners willen dit duidelijk niet en voelen zich dan ook niet één met de Russen. Loekasjenko was al in zijn allereerste termijn als president in 1994 tegen het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Toch wil de president de macht over Wit-Rusland behouden. Door de demonstraties voelde de president zich blijkbaar dusdanig bedreigt dat hij hulp zocht bij zijn Russische buren en kreeg dat, in de vorm van 1,5miljard euro. Die hulp is echter niet zonder een prijs. De tijd zal leren wat deze prijs precies zal zijn. Waarschijnlijk belooft dit niks goeds voor het Russische volk.

Nadat de leiders van de Europese Unie eindelijk tot het besluit zijn gekomen sancties tegen Wit-Rusland op te leggen, reageerde Loekasjenko hier meteen op. Alle correspondenten, buitenlandse journalisten en een lijst met diplomaten moeten onmiddellijk het land verlaten. De journalisten kunnen opnieuw een aanvraag doen om geaccrediteerd te worden in het land, maar hun is al verteld dat dit lang kan duren. Ook hebben ze personeel uit de ambassades in Polen en Litouwen teruggeroepen.

In de onderstaande reportage spreekt redactrice Yvette Silbernberg met Ernst Boutkan, lijstrekker voor de tweede kamerverkiezingen voor Volt.

Bronnen: NOS, NU.nl, CNN

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *