Coronacrisis en de televisiewereld: ‘Acteurs hoeven geen anderhalve meter afstand te houden’

Coronacrisis en de televisiewereld: ‘Acteurs hoeven geen anderhalve meter afstand te houden’

Tuvalu Media in Amsterdam

Zet je TV aan en je merkt gelijk dat corona sterk aanwezig is; het virus is volop in het nieuws, er worden grappen over gemaakt en bij talkshows zit iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar. 

Dit is even wennen. Televisie dient voor een groot deel als entertainment en door middel van zappen kan je zelf kiezen waar je naar wil kijken. Maar we kampen met een pandemie waar niet meer aan te ontkomen is. De televisiewereld merkt hier ook de gevolgen van. Vóór de camera is dit best duidelijk; iedereen houdt die 1,5 meter afstand, je ziet mondkapjes voorbijkomen en af en toe staat er ontsmettingsmiddel in beeld. Maar in alle programma’s die je op televisie ziet, heeft heel veel tijd en werk gezeten. Nu nog meer dan ooit.  

TV producent en managing director Remco van der Kruk werkt bij productiehuis Tuvalu Media in Amsterdam. Hij weet als geen ander hoe producties in elkaar zitten en hoe het proces van een programma verloopt. Sinds maart is ook in deze branche veel veranderd door het coronavirus. 

Tijdens het draaien van een productie zijn een hoop maatregelen getroffen. Achter de camera gelden weer andere regels dan vóór de camera. Je kan acteurs of presentatoren moeilijk met een mondkapje op voor de camera zetten. Voor acteurs is hier een regeling voor en bij ander soort programma’s wordt er gezorgd dat er 1,5 meter afstand gehouden wordt. Ook achter de camera zijn de regels streng; werknemers onderling houden afstand en mensen van geluid en visagie dragen mondkapjes. Er is vaak zelfs een COVID-manager aanwezig om te zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Hier zijn ze bij Tuvalu Media erg streng op, omdat ze enerzijds bang zijn voor controles vanuit de overheid – dan kan je namelijk je set sluiten – en anderzijds omdat ze vrezen voor een corona-uitbraak tijdens het draaien. 

Hoe het precies zit met de gevolgen van corona op het maken van TV producties, zocht verslaggever Nikki van der Kruk uit tijdens een gesprek met Remco op het hoofdkantoor in Amsterdam. Wat doet zo’n productiehuis eigenlijk precies en welke programma’s staan er onder de naam Tuvalu Media? 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *