In mijn artikel over de stijging van het aantal gokkers heb ik gebruik gemaakt van cijfers van de Kansspelautoriteit (Ksa). Volgens hun rapport van 2023, gebaseerd op gegevens verzameld tussen 2021 en 2023, is er een toename van jonge gokkers (18-23 jaar) geconstateerd. Deze gegevens zijn verkregen via enquêtes en analyses van gokpatronen bij legale gokbedrijven. Het rapport vermeldt ook dat één op de vijf gokkers jong is, wat neerkomt op 21 procent.
De Kansspelautoriteit wordt algemeen erkend als een betrouwbare bron. Ze zijn de officiële toezichthouder op de gokindustrie in Nederland en hun rapporten zijn gebaseerd op grondig onderzoek en uitgebreide data-analyse. Hierdoor zijn hun bevindingen zeer betrouwbaar. Deze data zijn essentieel om een duidelijk beeld te geven van de stijging in online gokkers. Voor de visualisatie heb ik niet alleen het aantal actieve accounts weergegeven, maar ook het totaal aantal geregistreerde accounts.
De informatie over gokreclames komt ook uit dit rapport. Sinds de legalisering van online gokken in 2021 was er aanvankelijk een toename van gokreclames, wat bijdroeg aan de stijging van jonge gokkers. Vanaf 1 juli 2023 zijn er strengere regels ingevoerd, waardoor gokbedrijven moeten aantonen dat minstens 95 procent van hun reclamepubliek 24 jaar of ouder is. Deze informatie is belangrijk voor mijn artikel omdat het de impact van regelgeving op gokgedrag illustreert. Ondanks de nieuwe regels blijven gokreclames zichtbaar op sociale media, wat laat zien dat de handhaving nog steeds uitdagingen kent.
Verder is er een staafdiagram te zien met daarbij het aantal inschrijven bij Cruks. Hierbij is er een grote stijging te zien in een jaar tijd. Dit laat zien dat Cruks daadwerkelijk werkt en dat de inschrijvingen stijgen. De informatie hiervan is ook van het rapport van de Ksa.
Daarnaast heb ik in mijn verhaal anonieme bronnen opgenomen. De personen die ik heb geïnterviewd wilden om privacy redenen anoniem blijven. Dit respecteer ik en vermeld ik duidelijk in mijn artikel. Dit helpt de lezer om te begrijpen waarom de anonimiteit belangrijk is. Door persoonlijke verhalen te delen, krijgen lezers een beter beeld van wat een gokverslaving met iemand doet.
Ik heb ook een verhaal geschreven over twee vriendinnen die niet verslaafd zijn, maar wel online gokken. Hiermee belicht ik meerdere kanten van online gokken, niet alleen de negatieve. En heb ik een organisatie genoemd die zich inzet voor mensen met een gokverslaving. Dit is waardevol voor lezers die misschien niet bekend zijn met dergelijke hulp en nu weten waar ze terecht kunnen. De voorzitter van de stichting legt uit hoe zij helpen bij het tegengaan van een gokverslaving, wat de maatschappelijke waarde van hun werk benadrukt.
Mediavormen
Tekst: De tekst vormt de kern van het verhaal en biedt gedetailleerde informatie over de stijging van gokverslaving en de impact van regelgeving. Door middel van goed gestructureerde tekst wordt complexe informatie toegankelijk gemaakt voor de lezers. Daarnaast wilden de personen anoniem hun verhaal doen en dat is gemakkelijk om dit op te schrijven. In de tekst zitten dan ook veel quotes van de geïnterviewden.
Grafieken en Visualisaties: Grafieken en visualisaties van data over het aantal gokkers, stijging Cruks en gokreclames helpen om de statistieken op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier weer te geven. Dit maakt het voor lezers gemakkelijker om trends en gegevens snel te begrijpen.
-Video: Er is een video van een online speelmachine bij het verhaal van Laura en Nadine. Dit geeft de lezer een beeld hoe zo’n online gokwebsite eruit ziet en hoe die beleving is. Ook bij het verhaal van Barrie zit een video, dit is een roulettekogel die beweegt. Dit geeft een speels effect aan de pagina.
Foto’s: In het verhaal zitten twee foto’s die door mij gemaakt zijn. Een close up van een hand die op een gokwebsite aan het gokken is. Dit geeft gelijk een beeld hoe een gokwebsite eruit ziet en maakt het verhaal persoonlijker, in plaats van alleen de video van de website te tonen. Daarnaast is er een foto van een belastingbrief door de deur, dit geeft een beeld bij de schulden waarover wordt gesproken in het verhaal. Naast de zelfgemaakte foto’s heb ik zelf afbeeldingen (cartoons) gemaakt om het verhaal te versterken. Ik mocht namelijk geen foto’s maken van de mensen die ik heb geïnterviewd. Ik heb daarom in het thema van gokken afbeeldingen gemaakt, waardoor de website er netjes uitziet met afbeeldingen die bij de informatie een extra beeld geven.
Audio: De audio-opname van een begeleider van een AGOG-bijeenkomst biedt een persoonlijke kijk op de ondersteuning die geboden wordt aan gokverslaafden. Audio-opnamen voegen iets extra’s toe aan het verhaal door een andere ervaring te bieden, wat de betrokkenheid van de lezers kan vergroten en de emotionele impact van het verhaal kan versterken. Ik heb daarbij dan ook een omgevingsgeluid toegevoegd van mensen die aan het praten zijn en koffie en thee dat wordt ingeschonken.