Hier kun je gratis menstruatieproducten ophalen in Rotterdam

Diana en Carolien bij de MUP in Thuis in Charlois
Foto: Carmen van de Brug

Het duizendste MUP (Menstruatieproducten Uitgiftepunten) is officieel geopend. Stichting Armoedefonds beheert al deze uitgiftepunten en stuurt er donaties naar toe, voor de vrouwen die in armoede leven. Zo bestaat er ook zo’n punt in Thuis in Charlois, waar ik binnen een kijkje krijg.

Bijna iedere vrouw krijgt er mee te maken, de menstruatie, maar wat nou als al je geld op is aan eten, drinken en je huis? Menstruatieproducten zijn duur en stijgen met de inflatie mee in prijs. Stichting Armoedefonds zet zich in tegen menstruatiearmoede door MUP’s neer te zetten, verspreid door heel Nederland in bibliotheken, scholen, buurthuizen, lokale hulporganisaties, Voedselbanken en bij particulieren in de tuin. 1 op de 10 jonge vrouwen en meisjes hebben niet altijd geld voor menstruatieproducten, terwijl je toch gewoon ongesteld wordt. Hier moest dus iets aan gebeuren.

Sommige vrouwen kunnen of durven het huis niet meer uit. Volgens onderzoek van Libresse en Edulin-Q blijkt dat 23% van de meiden wel eens niet naar school gaat door hun menstruatie en dat 10% van die meiden geen maandverband of tampons kunnen betalen. Het Armoedefonds zegt dat het gebrek aan menstruatieproducten voor schaamte zorgt.

Thuis in Charlois
Wanneer je op een vrijdag bij Thuis in Charlois binnenloopt, wordt je met open armen ontvangen. Je moet je eerst melden, krijgen we te horen. Maar dit blijkt alleen voor de Voedselbank te zijn. Als je gebruik wilt maken van het MUP, blijft dit anoniem. Diana (58) en Carolien (46) leiden ons rond. Gelijk bij binnenkomst zie je tafels vol met eten van de Voedselbank, maar wanneer we vragen naar het MUP, worden we naar een hokje ergens achterin het gebouw meegenomen. Zij vragen je dan wat je precies voor producten nodig hebt en stoppen dit in een linnen tasje. Zo is het voor niemand zichtbaar wat er in zit.
Het MUP van Thuis in Charlois staat er nu ongeveer een jaar en Diana en Carolien verzorgen dit. Deze plek is gekozen omdat het in een achterstandswijk ligt. Ze hebben maandverband, tampons en inlegkruisjes beschikbaar, die ze opgestuurd krijgen van het Armoedefonds.

Er is op dit moment niemand gekomen voor het MUP, maar het is ook nog vroeg. De vrijwilligers doen lekker een bakkie en wanneer we vertrekken zitten ze ook nog lekker aan een taartje. Ook bij de Voedselbank is het niet al te druk, maar er staan wel 106 kratten vol eten en tasjes vol menstruatieproducten klaar, omdat ze wel drukte verwachten. Ze vertellen namelijk dat er elke keer meer besteld moet worden.

Iedereen kan het gebruiken
Maar hoe checken ze dan of er alleen mensen in armoede deze spullen op komen halen? “Het is je eigen verantwoording, of je het wel of niet nodig hebt, maar er zijn best veel mensen bij ons bekend die dus ook naar de voedselbank gaan. En omdat er schaamte voor is, kom je ook niet zomaar binnenlopen”, vertelt Carolien. Het MUP is ook alleen beschikbaar op vrijdagmiddag in combinatie met de voedselbank, dat weet je ook niet zomaar.
Diana vertelt dat er erg veel waardering is voor de MUP, “Je ziet nog net geen tranen af en toe.”

Doneren
Het aantal donaties voor menstruatieproducten bij het Armoedefonds staat nu op 891 en er is al 24.522 euro opgehaald. Je kunt geld doneren, maar ook menstruatieproducten die je bijvoorbeeld over hebt. Er zijn inmiddels al meer dan 65.000 meisjes en vrouwen die hulp krijgen bij menstruatiearmoede.