Eigenaresse Restaurant de dikke Dries ‘’Het is wel een beetje krom, maar als ik een hotel had, zou ik hetzelfde doen’’
Veel straten in Utrecht zien er per 13 oktober maar een somber uit. Overal zie je dichtgeklapte tafeltjes staan. De winkels zijn nog open en worden drukbezocht. Maar een bulderende lach of sigaar die opgestoken wordt door een oude man met een biertje ernaast is nergens te bekennen. Bij enkele eetgelegenheden zie je echter toch nog gedekte tafels. Of staat een keukenhulp bij de achterdeur een sigaretje te roken, terwijl een team binnen het menu van die avond doorneemt. Waar restaurants en cafés de zaak moeten sluiten of alleen nog maar open mogen voor take-away, mag een hotel nog wél eten serveren aan zijn gasten.
Sinds Nederland op alle internationale coronakaartjes rood kleurt, moeten hotels het nu hebben van de Nederlanders die even toe zijn aan een dagje uit. Het parool meldt op 14 oktober dan ook dat sommige hotels de deuren te sluiten, omdat open blijven niet meer genoeg oplevert. Maar omdat de hotelbranche een troef in handen heeft gekregen, blijven veel hotels toch open.
In het Bunk hotel in Utrecht op een zondagmiddag is het nog rustig bij binnenkomst. De enige gast, een roodharige kat van het studentenpand ernaast, ligt languit op de bank van de receptie. De rest van de ruimte wordt gevuld met vlotte loungemuziek. Gert-Jan, de barsupervisor van het hotel zit op zijn laptop aan zijn bevoorradingslijst te werken voor de komende week en vertelt over de nieuwe gang van zaken. ‘’De aantallen die we nu serveren zijn niet te vergelijken met die van voor de pandemie. Waar we eerst 300 tot 350 man binnen hadden op een vrijdagavond is dat nu maximaal 30 op een hele dag. De impact is groot’’, verzucht hij ‘’Bunk is gebaseerd op: Don’t stay in your room, go outside! Om toch nog gasten te trekken, bieden we arrangementen met dinér en ontbijt. We merken wel dat dit helpt.’’ Hij zegt er nog snel achteraan dat natuurlijk alleen hotelgasten mogen blijven eten.
Hier refereert hij aan de hoteltruc van de Rotterdamse sterrenzaak Joelia, die door het AD opgepikt werd. Ze boden gasten aan om zich voor een extra tientje te registreren als hotelgast in het bovengelegen hotel om toch te kunnen dineren. Volgens de Koninklijke Horeca van Nederland mag dit wel. Maar de sterrenzaak is er toch mee opgehouden na veel negatieve media-aandacht. Hoeveel restaurants hetzelfde idee hebben, zijn geen cijfers van, dus is niet precies te zeggen. Het Bunk hotel was eerst ook van plan om zoiets aan te bieden. ‘’Het is toch een beetje spelen met het systeem’’, vertelt de barsupervisor verder. ‘’ Zo voelt het wel, dus dat idee hebben we toch maar laten varen. We hebben liever dat mensen ook echt slapen in de kamers.’’
Terwijl hotels zich staande proberen te houden met gasten die behalve eten ook overnachten, mogen de gewone restaurants helemaal géén gasten ontvangen. Maar eten laten afhalen of bezorgen mag nog wel. Overal in de straten van Utrecht zie je dan ook borden met take-away-aanbiedingen staan, met allerlei combideals zoals koffie met een broodje. Zo moet café de dikke Dries op het Oudkerkhof er ook aan geloven. De deuren staan open en de vermoedelijke eigenaresse van het café loopt druk heen en weer. Er staan geen gedekte tafeltjes, maar er is alleen nog een lege grote bar met erachter veel ruimte. De eerst zo uitnodigende tafeltjes staan nu opgestapeld in een hoekje van het restaurant ‘’ We zijn een tijdje gesloten geweest voor een verbouwing, maar komende donderdag gaan we beginnen met het laten afhalen van maaltijden.’’ Als ik haar vraag wat ze ervan vindt dat de hotels wél nog eten mogen serveren kijkt ze even peinzend voor zich uit. ‘’ Het is wel een beetje krom natuurlijk, maar als ik een hotel had in plaats van een restaurant, had ik het ook gedaan. Je moet toch ergens je inkomsten vandaan halen.’’
Terug bij het Bunk hotel in Utrecht en Gert-Jan. De barsupervisor is ondertussen naast de kat gaan zitten die Gember blijkt te heten. ‘’Onze prijzen hebben we hier en daar inderdaad aangepast. Dit doordat omliggende hotels, vooral grote ketens, nu echt met spotprijzen komen. Daardoor zijn we genoodzaakt daarin mee te gaan.’’ Een overnachting voor een stel, mét 3 gangendiner in het restaurant van Bunk en een compleet ontbijt kost nu 129 euro. ‘’Veel verder gaan we niet zakken. We willen onze identiteit behouden en dan moet je niet te veel met je prijzen omhoog of naar beneden gaan.’’ Is dat dan omdat jullie sinds corona alleen stelletjes nog een kamer boeken? ‘’Nou, Bunk is wel een plek die vooral een jonger publiek trekt, ook wel zakelijk, maar vooral leeftijd 20-35. Wel merken we inderdaad dat sinds corona, vooral stelletjes overblijven. Vooral mensen die er even tussenuit willen, even een andere omgeving’’
Een truc zoals die van het sterrenrestaurant Joelia zal het Bunk hotel dus niet zo snel meer nadoen. De negatieve media-aandacht die Joelia kreeg heeft ervoor gezorgd dat een hotel zoals Bunk een vergelijkende aanbieding heeft laten varen en liever gasten wil die ook echt blijven slapen om zo ophef te voorkomen. Ook al mag een regeling zoals die met Joelia en het Hilton hotel in Rotterdam wettelijk gezien wel, zullen hotels er niet zo snel meer openlijk over spreken omdat het veel losmaakt bij het publiek.
De avond vordert en een stukje van het Bunk hotel lopen een man en vrouw de draaideur uit van het Inntel Hotel, dichtbij het Centraal Station. De man houdt een klein weekendkoffertje vast en de mevrouw loopt wat langzamer achter haar man aan, aangezien ze zwanger is. ‘’Zal ik jou dan zo afzetten in de stad? Dan rij ik alvast door naar huis’’, vraagt de vrouw aan haar man die nog even peinzend naar zijn telefoon kijkt. Als je de via de draaideur het hotel binnenloopt staat er een kleine rij van jonge koppeltjes voor de receptie te wachten om in te checken, terwijl een ober in de ruimte ernaast alvast de tafels aan het dekken is voor het diner.