Van beste vriend naar boeman.

Is de politie je beste vriend tijdens de crisistijd?

Politie beëindigd zoveelste coronafeestje. Deze koppen duiken al vanaf het begin van de pandemie op. Vaak gaat het dan om feestjes georganiseerd door jongeren of studenten die met meer dan de toegestane hoeveelheid zich op een plek begeven. Is het handelen van de politie te rechtvaardigen voor onze algemene vrijheid? Of wordt er te streng gehandhaafd op de jongeren, die vaak weinig zeggen te merken van het virus zelf.

 

De laatste paar maanden is de politie vanwege het coronavirus extra alert op illegale feesten en andere activiteiten waarbij veel mensen samenkomen. De meeste besmettingen vinden namelijk plaats op deze feestjes en familiebijeenkomsten. In de eerste fase van corona werd er nog wel gewaarschuwd door politie. Maar in deze tijd zit waarschuwen er niet meer bij zegt politiechef Gert Telman nadat de politie op een avond in oktober drie coronafeesten heeft stilgelegd.

Politie zegt niet actief op zoek te zijn naar deze feesten, maar vooral af te gaan op meldingen van bijvoorbeeld geluidsoverlast. Of de feestvierders beboet worden ligt aan de ernst van de situatie en of het überhaupt mogelijk is. Vaak heeft politie niet genoeg mankracht om iedereen te bekeuren. Een vast protocol voor het stilleggen van coronafeestjes is er nog niet. Maar de politie wil vooral een coronafeest zo veilig en snel mogelijk beëindigen. In Den Haag geeft de politie aan assistentie nodig te hebben. Op hun website schrijven ze te kampen met capaciteitsproblemen van de basisteams en dat dit een grote druk op de organisatie legt.

‘’Studenten en jongeren die deze coronafeesten organiseren worden meer door korte termijn gedreven waardoor ze sommige consequenties niet zien’’ beaamt socioloog René Veenstra. Contact kan ook zonder coronafeestjes, vindt socioloog René Veenstra  ‘Het is in ieder geval van groot belang dat we niet naar onverantwoord grote feesten gaan en doen alsof er niets aan de hand is. We worden getest als volk. Die lockdown die we eerst hadden was intelligent, althans zo werd deze genoemd. Wat je nu ziet is dat er groepen zijn die twijfelen aan de maatregelen.’’ Dit kan er toe leiden dat we naar een minder intelligente Lockdown moeten, vertelt onze premier

 

Door al deze coronamaatregelen ontstaat er dus steeds meer polarisatie tussen de feestvierders en de politie. Zo wordt eind oktober gemeld dat de politie bij een feest in Utrecht zelfs wapenstokken moest gebruiken om het feest te kunnen beëindigen. De Utrechtse burgermeester vind het handelen van de politie rechtvaardig, maar op internet ontstaat er veel commotie over. ‘’Het stoort mij dat er zoveel negativiteit om die jongeren hangt, ik begrijp die jongeren wel ook al zit val ik zelf onder de risicogroep. Als ik naar de supermarkt ga worden ouderen die veel te dicht bij elkaar staan ook niet beboet, of uit elkaar gedreven met een stok.’’ Luidt een reactie van een lezer onder de melding.

Dat Politie stokken moet inzetten om een coronafeest stil te leggen gebeurde al eerder volgens Tijn (19). Midden september werd hij in de krant vermeld als organisator van een illegaal studentenfeest. Zelf ontkent hij deze uitspraak en zegt hij dat hij wilde barbecueën met wat vrienden. ‘’’De politie kwam met veel mankracht op ons afrennen, waar iedereen uiteraard van schrok. Uiteindelijk werkte de politie een jonge student met stokken tegen de grond, die het dichtst bij de boxen stond, omdat ze waarschijnlijk dachten dat hij de organisator was van het feest. De boxen zijn ingenomen en ik heb ze tot de dag van vandaag niet terug gekregen’’

 Ook in de rest van Nederland merkt de politie meer onbegrip vanuit jongeren naar politie toe en andersom. Zo schrijft de politie Rotterdam op facebook na het stilleggen van een illegaal feestje ‘’ We hebben geprobeerd het één en ander uit te leggen, maar kregen vooral opmerkingen terug zoals: Jullie zijn toch ook jong geweest? En, Hebben jullie niets beters te doen? ‘’

’Er zullen altijd wel een mensen blijven die zich niet aan de coronamaatregelen willen houden’’ zegt socioloog René Veenstra. Ondertussen zal de discussie hierover blijven doorgaan. Maar volgens Maarten (23) een student die zelf met vrienden illegale coronafeestjes zegt te organiseren voor de tweede golf, zegt dat het uitdelen van boetes helpt. ‘’Vooral hierdoor geven wij geen feesten meer’’  Als de aanpak van de politie er dus voor zorgt dat we sneller uit deze pandemie komen, is dat dan zo erg?