HOORN – Wat vinden jongeren eigenlijk van de gemeenteraadsverkiezingen en de standpunten van de Hoornse lijsttrekkers? Tijdens een jongerendebat in het schoolgebouw van het Tabor College Werenfridus kregen jongeren de kans om zich te laten horen.
Het debat werd georganiseerd door het jongerenpanel dat de gemeenteraad van Hoorn adviseert op het gebied van zaken die de jeugd interesseert en betrekt tot de politiek. Tijdens het debat konden de jongeren hun mening en standpunten laten horen aan de partijen.
Kasper Assendelft, 17, Hoorn
Een van de aanwezigen is Kasper Assendelft (17), die interesse voor politiek met de paplepel ingegoten kreeg via zijn vader René. Hij bereidt zich vast voor op de verkiezingen in 2026 want… hij heeft nu nog geen stemrecht! Toch is hij zich alvast aan het oriënteren. „Het wisselt nog veel in wat ik wil en wat ik vind. Ik ben echt nog op zoek naar de juiste partij.”
Als hij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zou mogen stemmen, dan zou hij kijken naar de personen van de politieke partijen. Hij vindt het belangrijk dat iemands standpunten en persoonlijkheid hem aanspreken. „Het maakt mij niet uit hoe oud of jong iemand is en of het een man of een vrouw is. Zolang het maar iemand is die er echt kan gaan staan en mijn woord heeft.” Door de persoonlijkheid van de gemeenteraadsleden denk hij dat de politiek betrouwbaar blijft. Tijdens de pandemie heeft hij gedacht of stemmen wel uit zou maken. Echter is hij van mening dat vernieuwing in de raad belangrijk is, want door de vernieuwing gelooft hij dat de politiek zich blijft verbeteren.
[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/josseluiken/wp-content/uploads/sites/744/2023/03/Josse-Luiken-Kasper-Assendelft-Is-zeventien-en-aan-het-orienteren-op-het-politieke-spectrum-in-Hoorn-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Nicole Michura, 24, Hoorn (lid van het jongerenpanel voor de gemeente Hoorn)
Nicole woont sinds tien jaar in Nederland en heeft al zes jaar stemrecht. Dit jaar gaat zij voor het eerst stemmen. Een lange tijd koos Nicole om niet te stemmen, want vond dat zij te weinig kennis had van wat er speelt in Nederland om de juiste stem te maken. Haar stemt gaat naar een betere toekomst, voor zichzelf en de generaties die komen. Nicole is van mening dat stemmen belangrijk is voor het bijdragen aan de samenleving en met haar stem de juiste veranderingen gemaakt wordt om de samenleving te verbeteren. Dit begint volgens haar bij de gemeenteraadsverkiezingen, zodat je van iets kleins naar iets groters kunt groeien op het gebied van verandering binnen de samenleving. Naar aanleiding van dit verkiezingsdebat zal Nicole tot haar keuze komen. Het debat heeft haar een goed beeld gegeven over hoe de partijen denken.
[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/josseluiken/wp-content/uploads/sites/744/2023/03/Josse-Luiken-Nicole-Michura-Gaat-voor-de-eerste-keer-stemmen-in-Nederland-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Femke Raasveld, 20, Hoorn
Femke vindt het belangrijk dat er in Nederland gestemd kan worden en zal tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ook haar stem uitbrengen. Voordat zij haar uiteindelijke stem uitbrengt, maakt Femke graag gebruik van online hulpinstrumenten, zoals de stemwijzer en het kieskompas. Dit weegt zij af naar haar eigen standpunten. Zo vond Femke bij de laatste verkiezingen het milieu en de vleesindustrie een belangrijk thema. Hoewel dit haar eerste stem wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen, lijkt het haar leuk om haar stem uit te brengen en vind het fijn dat het kan. Helemaal nu zij het standpunt heeft en weet wat ze persoonlijk echt belangrijk vindt.
Al twee jaar maakt Femke gebruik van haar kiesrecht. Dit is de eerste keer dat zij gaat stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Representatie voor de mensen die met een kleinere meerderheid staan, daar staat Femke voor. Zij vindt het belangrijk dat iedereen gehoord kan worden en noemt als voorbeeld de mensen die non-binair zijn. Dit onderwerp werd tijdens het debat uitvoerig behandeld.
[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/josseluiken/wp-content/uploads/sites/744/2023/03/Josse-Luiken-Femke-Raasveld-Is-er-ook-voor-de-kleinere-groepen-binnen-de-Nederlandse-samenleving-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Ton Versluijs, 19, Hoorn
Ton is actief betrokken bij het jongeren debat en geïnteresseerd in de politiek. Hij stelt gerichte vragen aan de woordvoerders. Toch trekt hij in twijfel of het stemmen op zich effectief is. „Nederland is een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Er zijn slechts een paar onderwerpen waar de gemeente echt invloed op heeft. Daarnaast is de macht van wethouders en ambtenaren erg groot.” Hierdoor vraagt Ton zich af of zijn stem het wel waard is, maar vindt het toch belangrijk dat mensen gaan stemmen. „Het is een goede manier om de maatschappij te weerspiegelen.” Ook vindt hij het stemrecht een apart iets; „Een hoogleraar die ergens echt verstand van heeft, heeft net zo veel recht als iemand die net komt kijken. Ik heb bijvoorbeeld ook geen verstand van de maatschappelijke onderwerpen en mag toch stemmen.”
Bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen oriënteert Ton zich op de partijen die hem direct aangaan. Hierbij vindt hij de standpunten en de ideologie die de partijen naar voren brengen het belangrijkst. Daarnaast stemt Ton omdat hij het belangrijk vindt om zijn mening te laten horen.
[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/josseluiken/wp-content/uploads/sites/744/2023/03/Josse-Luiken-Ton-Verluijs-Vraagt-zich-af-of-iedereen-zou-moeten-kunnen-stemmen-scaled-e1678364033711.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
In opdracht voor; https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220304_30559144