Tuinderij De Bosmantel Andijk volop in bloei

HOORN – De grond van De Bosmantel in Andijk werd in de afgelopen twee jaar van oud wortelveredelingsprogramma omgetoverd tot tuinderij.

De Bosmantel mag zich sinds kort ’Aardpeer’ noemen. Dankzij beheerder Johan Janse, die laat zien gezond bezig te zijn de natuur en bewust bezig met biologische landbouw.

Zo worden er op deze tuinderij geen (chemische) bestrijdingsmiddelen gebruikt. Janse gebruikt voor zijn land slechts éen soort bestrijdingsmiddel voor het ongedierte; „Het enige bestrijdingsmiddel wat hier wordt gebruikt, is het ecosysteem. De vogels die de rupsen van het blad eten en de wespen die zich voeden met de luizen. Het is vergelijkbaar met biologische teelt,” verklaart Janse.

Van kale vlakte naar Bosmantel

Janse was twee jaar geleden op zoek naar een stuk land voor zijn plan van de tuinderij. Zijn oude werkgever bezat het land, maar verkocht het door het idee van Janse aan de organisatie ’Aardpeer’. Deze organisatie neemt door het landbezit de kosten van de dure grond op zich. Dankzij deze financiele ondersteuning werd Janse’s idee werkelijkheid.

De Aardpeer steunt boeren en tuinders die achter natuurvriendelijke landbouwgrond staan. Om bijvoorbeeld bodemvervuiling door chemische bestrijdingsmiddelen tegen te gaan. De start voor De Bosmantel ging vrij soepel. Volgens Janse ook te danken aan mensen en bedrijven die hij persoonlijk benaderde voor de financiële steun van Aardpeer. Dankzij deze steun gaf Aardpeer obligaties uit om het land voor De Bosmantel te kunnen kopen.

Er was niet veel nodig om het land waar De Bosmantel zich heeft gevestigd, om te bouwen naar een ecologisch en biologisch verantwoorde tuinderij. „De grond was al erg gezond en bijna meteen gebruiksklaar. De kas moesten we nog aanschaffen en de schuur moest worden opgeruimd. We hadden in dat opzicht een soepele start.”

Ook hielp het mee dat de vorige eigenaar er erg zuinig op is geweest. Zo was het op enkele stukjes onkruid na een kale vlakte. Naast dat vlakte bedoeld is omgewassen en bloemen te verbouwen, is het ook ingericht voor belevenis. „Het streven van de afgelopen twee jaar was echt om bekendheid te creëren, door de belevenis hiernaar toe te brengen. Door bijvoorbeeld de winkel en de bloemenpluktuin. Ook is er om de tuinderij heen een wandelroute gerealiseerd waar mensen van de natuur kunnen genieten.”

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/josseluiken/wp-content/uploads/sites/744/2023/03/IMG_20220311_133207-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Gewassen van het seizoen

Op het land van De Bosmantel worden zowel gewassen als bloemen verbouwd. In de kas worden nu nog winterse groenten verbouwd. Zo zijn er witte en rodekool, bieten, peen en de koolsoorten. „Dit zijn ook de producten die gemakkelijk in de koelcel bewaard kunnen blijven”, zegt Janse. Buiten worden er nu nog steeds winterse groenten verbouwd, zoals boerenkool en prei. De producten die verbouwd worden, zijn terug te vinden in de winkel van De Bosmantel, waar alleen zelfgekweekte en buurtproducten te koop zijn. Nu het mooie weer terug is en de vorst nauwelijks aanwezig, worden er binnenkort sla en tuinbonen verbouwd. Ook deze producten zijn na het oogsten te vinden in de winkel.

Janse is zich, naast het aanplanten van de lenteproducten, ook aan het oriënteren op de inkomsten van de komende periode; „Het idee voor de komende tijd is om de voedselpakketten uit te breiden. Mensen kunnen nu een standaardpakket bestellen voor enkele personen. Dit willen wij uitbreiden tot pakketten waar mensen zelf nog groentes en zuivelproducten aan toe kunnen voegen.”

Storm

Over de voorjaarsstormen maakt Janse zich niet te veel druk. „Tja, er mislukt wel eens wat. Dit komt dan voornamelijk door te veel vocht en de hoge temperatuurverschillen.” Het vele water kan ervoor zorgen dat de kleibodem slecht bruikbaar is; „Je smeert de hele structuur kapot, als het nat is moet je erg eigenlijk vanaf blijven.” Als hierdoor een oogst gedoemd is te mislukken, dan kan Janse zijn winkel nog altijd goed vullen met streekproducten. Deze producten koopt bij in bij kwekers uit de buurt.

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/josseluiken/wp-content/uploads/sites/744/2023/03/IMG_20220311_133427-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Als de vraag echt te hoog is voor niet winterse producten, dan haalt hij producten uit het buitenland. „Mensen willen toch graag in de winter een courgette of paprika. Niet iedereen vindt het fijn om alleen van het seizoen te eten.” Het streven blijft wel om alleen producten die op biologische of ecologisch verantwoorde manier gekweekt zijn in de winkel te hebben.

In opdracht van; https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220324_91394500