Juni; De maand van het spannende boek

UTRECHT – De spannende boeken worden gepromoot in Nederland. De maand juni is door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) uitgeroepen tot de maand van het spannende boek. Door verschillende boekhandels wordt dit thema meegenomen in de verkoop. Onder spannende boeken vallen onder andere de genres; Thriller, Crime en Horror.

Lezen wordt populairder

Onder jongeren wordt het lezen van boeken weer populairder. Volgens onderzoek in 2020 van de koninklijke Bibliotheek, de Nationale Bibliotheek van Nederland, worden er meer fysieke en online luisterboeken gebruikt. In het jaar 2020 werd er twee keer zoveel meer gelezen als het jaar daarvoor. De reden die hiervoor wordt gegeven, wordt corona lezen genoemd. Dat het lezen in coronatijd populairder is geworden is volgens Stichting Lezen te herleiden naar dat mensen thuis meer tijd doorbrengen. Voor de jongeren en kinderen wordt het lezen ook op sociale media gepromoot. TikTokkers maken het weer populair om een boek te gaan lezen een zo gehete “BookTok”. In de TikTok-filmpjes kom je boeken tegen die mede TikTokkers lezen. Het spannendste boek wat onder de jeugd en kinderen het populairst is, is het kinderboek ‘Dolfje Weerwolfje’ van Paul van Loon.

Thriller, Crime en Horror?

De genres die deze maand extra aandacht krijgen zijn Thriller, Crime en Horrorverhalen. De verhalen en boeken hebben gemeen dat deze als spannend kunnen worden ervaren. Bij een Thriller boek draait het verhaal om actie en gevaar. Daarnaast probeert de schrijver van een thriller de lezer in spanning te houden. Dit kan een schrijver doen door cliffhangers, de lezer te misleiden of door geheimzinnige elementen toe te voegen aan het verhaal. Wat ook komt kijken bij een Thriller zijn de personages in het boek. Zo wordt er gesproken van een held die het gevaar te gemoed gaat. Daarnaast heb je schurkt, ook wel antagonist genoemd. De antagonist is degene die het gevaar is en wordt bestreden door de held.

Verhalen die gaan over het oplossen van een mysterie worden onder het genre crime/misdaad geplaatst. Een bekend boek wat valt onder dit genre is Mocro Maffia. In dit genre wordt gespeeld met de lezer. Als lezer word je betrokken bij het verhaal door hints te geven naar wie of wat de dader van een misdrijf kan zijn. De overeenkomst met een thriller is het invoeren van een karakter. Bij een misdaadgenre wordt er ook gesproken van een held en een antagonist. Daarnaast komt er vaak nog een derde karakter kijken, de verdachte. De verdachte is een persoon die de lezer aan het denken zet gedurende het verhaal.

In een Horrorverhaal speelt de schrijver meer in op het gevoel van de lezer. De meeste horrorverhalen zijn hergebruikte situaties. De verhalen zijn enigszins herkenbaar voor de lezer. De nadruk ligt op het angst opwekken. De schrijver doet dit door te spelen met bovennatuurlijke situaties. Een schrijver die hier vaak gebruik van maakt is Stephen King. De schrijver van onder andere IT en Dr. Sleep brengt nog regelmatig boeken uit in dit genre. In totaal heeft hij 61 horrorromans geschreven. In zijn autobiografie, On Writing – A Memoir of the Craft, vertelt King dat hij zes pagina’s per dag schrijft. Dat komt neer op ongeveer tweeduizend woorden.

Volgens Sabine Zwart, onderzoeker bij Boekmanstichting, en uit onderzoek van University of Chicago, blijkt dat mensen die vaak horrorboeken en films consumeren beter bestand zijn de psychische klachten die door corona zijn ontstaan. Er heerste onder deze mensen minder angst, dan bij de mensen die geen horrorboeken en films hadden genuttigd. De Universiteit van Utrecht, de UU, kan dit bevestigen. Volgens hun onderzoek naar waarom horrorfilms populair zijn kwam uit dat mensen horrorfilms zien als een afleiding van het dagelijks leven. Ook is gebleken dat mensen die prikkels en opwinding missen, deze opvullen met het kijken naar enge films.

SchrijvenOnline

Om begeleiding te krijgen bij het schrijven van een spannend verhaal kan je te recht bij schrijve online. Maaike Gunsing is na haar opleiding aan de Schrijfacademie aan de slag gegaan als web redacteur voor SchrijvenOnline. Voor SchrijvenOnline houdt zij zich bezig met hoe je boeken schrijft en bedenkt zij voor de gebruikers van de website schrijfopdrachten. In het audiofragment praat zij ons bij hoe je een spannend verhaal schrijft en hoe de schrijver de lezers betrokken houdt.