HOORN – Op het ’omgekeerd’ solliciteren in schouwburg Het Park kwamen dinsdag 164 werkzoekenden af. Zij wilden horen welke banen de 21 uitgenodigde werkgevers voor hen in de aanbieding hadden.
Het werkgeversservicepunt had de opmerkelijke procedure bedacht waarbij niet de werkzoekenden solliciteren, maar bedrijven mensen proberen over te halen voor hen te komen werken.
De bedrijven die aanwezig zijn, hebben vacatures op verschillende gebieden. Daar zijn de bedrijven op uitgekozen door Eline Ridder en Daisy van Leeuwen van het werkgeversservicepunt. ,,Om een idee te krijgen welke bedrijven er zijn en wat zij doen moeten zij een pitch van twee minuten aan de werkzoekende geven”, zegt Van Leeuwen. Ridder vult aan; ,,Daar begint het omgekeerd solliciteren. De bedrijven zijn aan zet om zich voor te stellen en mensen te motiveren om bij hen aan de slag te gaan.”
Ontvangstruimte
Na de ronde van pitches stroomt de ontvangstruimte van de schouwburg snel vol. Al snel lopen de werkzoekenden naar het bedrijf dat hen het meest interesseert. Volgens Ridder zijn de vacatures voor alle doelgroepen geschikt: ,,Er zijn verschillende branches aanwezig. Dit gaat van kinderdagverblijven tot elektrotechnische beroepen. De bedrijven zelf hebben ook verschillende vacatures openstaan.”
De bedoeling van het omgekeerd solliciteren is om de mis-match kleiner te maken. ,,Dit evenement is er om de grote vraag voor personeel vanuit de bedrijven op te vullen en werkzoekenden te helpen interessanter te worden voor bedrijven met een vacature.”
[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/josseluiken/wp-content/uploads/sites/744/2023/03/IMG_20230124_111219-scaled-e1678367061301.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Kraamverzorger
Elma Last, teamcoach bij verloskundigenbedrijf De Kraamvogel, herkent het probleem van de mis-match die er is op de arbeidsmarkt. ,,Werkzoekenden komen naar ons toe met het idee dat je alleen kunt werken als kraamverzorger. Vaak wordt niet gedacht aan dat wij ook een receptioniste of iemand uit de technische sector nodig hebben.”
Zo denkt zij dat mensen niet goed geïnformeerd worden bij een vacature. ,,Het komt voor dat mensen niet goed weten waarnaar zij solliciteren. Ook kan soms de motivatie heel goed zijn, mist er kennis van het vak.”
Workshops
Om gemakkelijker op een bedrijf af te stappen worden er twee workshops gehouden tijdens de banenmarkt van het werkgeversservicepunt. Bij de een van de workshops krijg je tips mee om slimmer te solliciteren en jezelf beter te presenteren. Bij de andere workshop kunnen mensen hun motivatiebrief meenemen. Zij worden dan geholpen bij het passend maken van de brief voor een vacature. Volgens Van Leeuwen bieden de workshops ondersteuning bij het verlagen van de drempel. De mensen die vanuit het UWV en werkgeversservicepunt zijn uitgenodigd om te reageren, zijn mensen die werkloos zijn of van baan naar baan gaan.
[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/josseluiken/wp-content/uploads/sites/744/2023/03/IMG_20230124_095330-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Grenzen worden verlegd tijdens het omgekeerd solliciteren, zowel voor werkgever als werkzoekende. ,,Via internet solliciteren vind ik lastig. Het is onpersoonlijk en ik vind het prettiger om op deze manier contact te maken. Nu heb ik toch al bij vier bedrijven mijn gegevens achtergelaten”, zegt Selwyn Corasol, een van de bezoekers.
In opdracht van; https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230124_58809428