Koeien gaan dansend de wei in; de mooiste dag van het jaar voor veehouder Piet Stam

BERKHOUT – Het gras heeft de juiste hoogte, het weiland is uitgezet en droog genoeg. Voor veehouder Stam uit Berkhout is het de mooiste dag van het jaar. De 63 melkkoeien worden in Berkhout geweid op de zaterdag ochtend.

De reden dat de koeien na de winter naar buiten gaan, hangt van verschillende dingen af vertelt Marcel Gerritsen, Specialist Rundvee Ruwvoermanager van Agrifirm; „Als het land drassig is, dan maken de koeien het land kapot. Een koe eet minder van het gras waar veel modder aan zit. In het voorjaar is het gras erg smakelijk en van goede kwaliteit. Ook moet je op tijd beginnen met weidden omdat het gras anders te lang wordt. Het lange gras vinden de koeien minder smakelijk.” Weidden is kan ook een voordeel zijn voor de boer; „Het is goedkoper voor een boer om de koeien buiten te laten grazen. Boeren kunnen premies krijgen om de koeien te laten weiden. Dan wordt het financieel aantrekkelijk.” Daarnaast wordt er ook aan het welzijn van de koe gedacht; „Hoe meer ruimte de koe heeft, hoe beter de koe het heeft.” Verteld Gerritsen.

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/josseluiken/wp-content/uploads/sites/744/2023/04/IMG_20230415_095831-scaled-e1681807366154.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Het smakelijke gras van twee hectare ligt op de 63 koeien van veehouderij Stam te wachten. Veehouder Piet Stam heeft het land verdeeld in drie stukken grond. „Op twee stukken land staan de koeien te grazen. Op het derde stuk land kan het gras groeien. Wanneer de koeien gemolken zijn, wordt er tussen de twee stukken land die in gebruik zijn, gewisseld”, vertelt de veehouder. Zijn partner Shirley Stam vult aan: „We laten vandaag de koeien in een keer naar buiten. In de komende 120 dagen staan ze zes uur per dag buiten en kunnen dankzij een automatisch melksysteem zelf bepalen wanneer zij gemolken worden. Het systeem houdt bij hoeveel melk er per koe gemolken wordt. De koeien hebben zelf een soort stappenteller. Hierdoor krijgen we inzicht in de beweging van de koe.”

Volgens Gerritsen is het lastig zeggen of de koe het buiten beter vindt dan binnen. „Soms moeten de dieren echt gemotiveerd worden om naar buiten te gaan.” Volgens hem is de koe echt een gewoontedier. „Als je een goed klimaat hebt in de stal mét lekker eten. Dan is de koe een simpel dier en binnen snel te vrede. Binnen zal je soms ook wat weg moeten halen zodat ze het buiten beter vinden. Als de koe buiten verwend wordt, dan gaat zij sneller naar buiten.” Volgens Stam is het naar buiten laten van de koeien weersafhankelijk. „Als het buiten nat is dan laten we de koeien binnen.”

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/josseluiken/wp-content/uploads/sites/744/2023/04/IMG_20230415_095224-scaled-e1681807429556.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

De koeien kunnen in de warme periode van het jaar in het weiland grazen. Er wordt ook bijgevoerd. „Vaak kiezen mensen voor de tussenweg wat betreft het voer. Anders krijg je een andere hoeveelheid melkproductie. De boer kiest er dan voor om zowel de koe van het land te laten eten als de dieren binnen te voeren.” zegt Gerritsen. „Ook is het makkelijker bij te sturen. Stel de groei van het gras valt tegen, dan kan je makkelijk de dieren binnenvoer voeren.” Het oogsten van het gras gebeurt in mei voor de wintervoorraad. Stam slaat het gras op om bij te voeren; „Het gras wordt opgeslagen in ‘kuilen’.” Het verschil van voer kan uitmaken voor wat voor melk je krijgt; „In het gras zitten andere voedingswaarde die belangrijk zijn voor de koe dan in het voer wat zij binnenkrijgen.”

In opdracht van; https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230124_5880942