Jong en rechts

Woensdag 22 november 2023 werd de PVV van Geert Wilders met kop en schouders de winnaar  van de verkiezingen en behaalde de partij met 37 zetels een torenhoge winst. Ook veel jongeren hebben op de PVV gestemd (onder jongeren behaalde de PVV 38 zetels, IPSOS). Daarbij zie je ook dat jongeren zich steeds vaker aansluiten bij een politieke jongerenorganisatie, zoals JFVD, JONG21 of de JOVD. Maar hoe is het nu om lid te zijn van een rechtse jongerenvereniging?

Gevoelstemperatuur -10. Het is ijskoud en het waait hard in Rotterdam, de stad van Fortuyn. Verstopt in zijn dikke donkerblauwe jas en zijn strak naar achter gekamde haar komt de 21 jarige Lloyd Opdam uit Harderwijk mij tegemoet. We ontmoeten elkaar bij een voor Lloyd bijzondere plek, het standbeeld van Pim Fortuyn. ‘’Hier is het voor mij begonnen’’, vertelt Opdam met een grote grijns op zijn gezicht terwijl hij kijkt naar zijn idool. ‘’Fortuyn heeft mij echt geïnspireerd en mijn interesse in de politiek laten bloeien’’. We lopen samen door naar het stadhuis van Rotterdam.

Jong lid 21

Lloyd Opdam is nu twee jaar lid van JA21 en is al vanaf het begin aangesloten bij de jongerenvereniging van JA21, JONG21. Daarvoor heeft Opdam ook drie maanden bij JFVD gezeten en is hij ook af en toe betrokken bij activiteiten van BVNL.

‘’Ik vind het belangrijk om met jongeren te filosoferen over politieke vraagstukken en daarbij probeer ik van links tot rechts, jong en oud te horen’’, antwoordt Opdam op de vraag waarom hij bij de jongerenvereniging van JA21 zit. ‘’Het gaat bij de vereniging het meest over hoe het gaat in de huidige politiek’’, vertelt Opdam verder. Lloyd zegt dat het belangrijkste onderwerp voor JA21 migratie is. ‘’Het is altijd heel gezellig en je doet een biertje met elkaar en de eerste twee zijn gratis, dus dat is mooi meegenomen’’, glimlacht de Harderwijker. ’’Verder gebruiken veel mensen, net zoals ik, de jongerenvereniging om te netwerken. Ik ken heel veel mensen in de politieke wereld, een stuk meer dan een gemiddeld iemand op mijn leeftijd en dat komt absoluut door de borrels en activiteiten bij de jongerenverenigingen’’, sluit Opdam af.

Voor Lloyd past er één partij het beste bij hem en dat is JA21. ‘’JA21 is de enige partij, vind ik, die het echte Fortuynisme voortzet en het gedachtegoed van JA21 komt het meest overeen met hoe ik over kwesties denk’’, spreekt Opdam vol overtuiging. ‘’Het conservatisme spreekt mij ook aan; dat heeft de SGP ook, maar ik heb verder niks met het geloof’’, glimlacht hij. Opdam is ook te vinden bij de jongerenbeweging van BVNL. ‘’Ik vind BVNL de meest liberale partij van NederlandZij staat echt voor de individuele vrijheid en dat is heel waardevol. Als alle geluiden zijn gehoord is een besluit pas legitiem. Dat is ook echt iets waar Fortuyn voor stond’’, vervolgt de jonge Fortuynist. ‘’Het verschil tussen de twee partijen is dat JA21 echt conservatiever is en BVNL wat extremer en vooral tegen de macht aan schopt’’, stelt Opdam. ‘’Qua jongerenvereniging is er niet enorm veel verschil. JA21 is wat serieuzer en BVNL is wat kleiner, máár ook wat gezelliger. Bovendien is er bij BVNL ook wat minder inhoud’’, vindt Lloyd.

Het stadhuis naderende vertelt Opdam nog kort over zijn tijd bij JFVD. ‘’Ik heb daar drie maanden gezeten, maar ik kwam er al gauw achter dat dit niet helemaal mijn partij was’’, begint hij. ‘’JFVD was in die tijd echt een politieke zuipgroep en niet veel meer dan dat’’. ‘’Na de Uil van Minerva en alle corona complotten ben ik daar gauw weggegaan’’, vervolgt Lloyd. ‘’Een paar maanden later kwam ik bij een raadsvergadering in Den Haag nog Gideon van Meijeren tegen’’. Hij zwaaide naar mij en ik stond met een groepje raadsleden die verbaasd opkeken. Ik heb maar gedaan of ik hem niet kende’’, lacht Opdam hard. Het is duidelijk dat hij niks meer met FVD of haar jongerentak te maken wilde hebben.

Traditioneel versus trendy

Aangekomen bij het stadhuis van Rotterdam begint Opdam over de omgeving. Wel te verstaan, de klassieke omgeving en het interieur van het stadhuis van de havenstad. ‘’Dit is het mooiste stadhuis van Nederland’’, zegt Lloyd met een brede glimlach die geniet van de klassieke architectuur. ‘’Als je dit met het stadhuis van Den Haag vergelijkt is dat net een naoorlogs ziekenhuis. Er hoeft daar nog alleen een regenboogvlag opgehesen te worden en dan is het ‘trendy-woke’ beeld helemaal compleet, grijnst Opdam. Zijn eigen omgeving is vergeleken met het stadhuis van Rotterdam minder klassiek. ‘’De linkse medestudenten op mijn universiteit vinden het helemaal niks dat ik bij deze jongerenbewegingen rondloop’’, vertelt de JA21er. Toch zijn de meeste mensen in Lloyds omgeving positief over hem dat hij hier rondloopt. ‘’De meeste mensen vinden het heel goed dat ik me hier zo mee bezig houd en sowieso zo druk bezig ben met de politiek, wat een unicum is op deze leeftijd’’, sluit Opdam af.

Binnen in het stadhuis heeft Lloyd een afspraak met Simon Ceulemans. Hij stond nummer 3 op de lijst van JA21 en is werkzaam in de gemeente Rotterdam voor Leefbaar Rotterdam. Ze spreken samen af in een kantoor, waar nog allerlei spullen van Pim Fortuyn liggen. Daar gaan de twee heren in grote luxueuze stoelen zitten en praten ze over de dingen die ze afgelopen tijd hebben gedaan. Ook bespreken ze wat te doen over een AZC dat naar Harderwijk gaat komen, waar Opdam zich tegen verzet. Nadat de koffie op is en de adviezen met elkaar zijn gedeeld, vertrekken Lloyd en ik en trotseren we nog even de kou, want we gaan nog even in de tuin voor het stadhuis zitten.

Diversiteit binnen de jongerenvereniging

 ‘’Qua politieke opvattingen is het niet super divers, maar dat heb je natuurlijk ook niet bij GroenLinks’’, begint Opdam met zijn antwoord op de vraag hoe het zit met de diversiteit bij de rechtse jongerenverenigingen. Echter is het qua mensen wel ‘’heel divers’’, vindt Lloyd. ‘’Ik durf wel te wedden dat je bij JA21 meer mensen van kleur en een andere geaardheid ziet dan bij GroenLinks’’, zegt hij vol overtuiging. ‘’Het zijn bij GroenLinks toch altijd de linkse door ‘woke’ geïnspireerde moraalridders die denken dat ze voor de hele wereld moeten opkomen en de hele wereld moeten redden, maar daar zitten heel veel van ‘die’ mensen niet eens op te wachten’’, vervolgt Opdam verder in zijn betoog. ‘’Het zijn vaak de grachtengordel elites die eigenlijk helemaal niet die echte problemen kennen en die denken dat ze voor heel de wereld moeten opkomen. Kijk maar naar Kick-Out Zwarte Piet. Daar staat een kerngroepje mensen van kleur, maar daar omheen alleen maar blanke mensen die denken dat ze het voor iedereen moeten opnemen, terwijl heel veel mensen van kleur zwarte piet totaal niet als een probleem zien’’, sluit Lloyd af.

De nieuwe Fortuyn

De jonge Fortuynist heeft zelf ook politieke ambitie en steekt het ook niet onder stoelen of banken dat hij op een dag de nieuwe minister-president van Nederland wordt. ‘’De jongerenbewegingen dragen zeker bij aan mijn politieke ambitie’’, zegt Lloyd. ‘’Bij de vereniging verbreed ik mijn blik, want ik zit op een linkse universiteit waar ik veel te maken heb met linkse mensen, dus als je ook met rechtse jongeren kunt filosoferen over kwesties met verschillende perspectieven is dat heel waardevol voor mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn netwerk’’, vertelt Lloyd. Bij het drukke, koude Rotterdam Centraal vertelt Opdam te hopen ooit de nieuwe Fortuyn te zijn. ‘’Ik hoop alleen niet te eindigen als Fortuyn, maar zijn gedachtegoed zal ik voortzetten.’’

Lloyd Opdam en zijn grote idool

Onderweg naar het ”mooiste stadhuis van Nederland”

Een afspraak in een kantoor waar de wind van Fortuyn nog waait

Twee JA21’ers onder elkaar

Tot slot wordt de raad ook nog bijgewoond, nu nog bij de publieke tribune