Multimediaal verhaal

Rechts is ook onder jongeren populair

De afgelopen verkiezingen bewijzen één ding: Nederland is een rechts land. De PVV werd met 37 zetels de grootste van de verkiezingen en ook onder jongeren was zij de grootste. Dit is merkwaardig te noemen omdat er een stigma heerst op jongeren dat ze vaak links zijn en links stemmen. Hoe is het om een rechtse jongere te zijn en met welke onderwerpen houden ze zich bezig?

Ik sprak met Lloyd Opdam. Hij is een rechtse jongere die gestemd heeft op JA21, actief is bij de jongerenverenigingen van JA21 en BVNL en schrijft voor Nieuw Rechts (een nieuwssite gericht op meer rechtse artikelen). Verder is hij zeer vaak aanwezig bij de Jonge Fortuynisten, een denktank voor met name rechtse jongeren. Met Lloyd sprak ik af op een voor hem bijzondere plek, namelijk op de Korte Hoogstraat in Rotterdam, waar het standbeeld van Fortuyn staat. ”Pim Fortuyn heeft mij geïnspireerd”, antwoord Lloyd op de vraag hoe zijn politieke voorkeur is ontstaan, terwijl hij wijst naar het standbeeld van zijn idool. ”Voor hem was de vrijheid van spreken heel belangrijk en dat is voor mij ook zo. Juist als je met elkaar in debat gaat, kom je achter elkaars problemen en misschien is dat juist nu waarom de problemen van veel Nederlanders nu niet aan het licht komen”, vertelt Lloyd. ”Sinds ik in contact ben gekomen met het gedachtegoed van Fortuyn ben ik rechts ‘geworden’. Hij benoemde de problemen die er echt zijn en nu nog steeds spelen. Dat wordt dan rechts genoemd, maar ik zelf zie dat meer als gezond denkend”, grijnst Lloyd.

Ik bracht ook een bezoek aan een bijeenkomst van de Jonge Fortuynisten.

Stef Kleine Staarman is voorzitter van de Jonge Fortuynisten. Hij vertelt hoe het is om bijeenkomsten te organiseren, hoe het gaat bij andere bijeenkomsten en voor wie de Jonge Fortuynisten bedoeld is.

Het belangrijkste thema in de politiek voor Lloyd is migratie. ”Dat is toch wel de grootste katalysator van alle problemen. Denk hierbij aan sociale veiligheid, woningnood, maar ook de plaatsen op universiteiten en HBO’s”, begint Lloyd. ”Daarbij helpt het ook niet mee dat er een groep mensen in Nederland zijn die veel problemen ontkennen en niet willen zien”, vervolgt hij. Voor Lloyd is deze groep de ”linkse extreme hoek in Nederland”. ”Zij focussen zich vooral op het klimaat of verzinnen zelf problemen als genderidentiteit. Daar ligt voor mij niet de prioriteit”, sluit Lloyd af.

Er zijn veel thema’s die belangrijk zijn voor rechtse jongeren. Hieronder staat een datavisualisatie over onderwerpen in de politiek waarover mensen (heel) weinig vertrouwen hebben. Immigratie en asiel is het onderwerp waarover mensen het minste vertrouwen in hebben dat de politiek dit goed oplost. De cijfers komen uit een onderzoek van IPSOS

Migratie is een belangrijk thema voor rechtse jongeren. Toch zijn er meer thema’s voor deze groep belangrijk. Door een bestuurslid van de JOVD en lid van Jong 21 (jongerenpartij JA21) werd flink gediscussieerd op de bijeenkomst van de Jonge Fortuynisten, over de staat van de democratie en hoe je stem gerepresenteerd wordt in Nederland.

Ook wordt het referendum besproken door beide heren. JOVD tégen een referendum, Jong 21 vóór.

”Mijn studiegenoten op de universiteit vinden mijn rechtse activiteiten helemaal niks”, vervolgt Lloyd. Ik had rond de tijd van de verkiezingen JA21 posters opgehangen in de aula, die er na een uur af waren gehaald. Dit terwijl de GroenLinks posters er al een maand hingen”, zegt Lloyd met enige verbazing. Ook maakt Lloyd vervelende dingen mee omdat hij rechts is. ”Ik ondervind zeker soms moeilijkheden omdat ik rechts ben. Ik word snel gezien als een racist. Ik had laatst ook een stukje over Geert Wilders geschreven en daarop heb ik best veel haat en ook wat bedreigingen gekregen”. Lloyd probeert zich daar zo min mogelijk iets van aan te trekken en laat de haat toch liever ”links liggen”. Toch zijn er ook veel mensen die juist erg positief over Lloyd zijn. ”Veel mensen zeggen vaak tegen mij dat ik precies zeg wat zij denken en dat doet me goed. We leven in een soort post-democratisch tijdperk waar iedereen mag stemmen en verkiezingen houden, maar niemand zich gerepresenteerd voelt. Als ik dat kan doen, ben ik daar erg blij mee”. Lloyd neemt de inhoudelijke kritieken van linkse mensen wel serieus. ”Net zoals Pim Fortuyn al zei, is het belangrijk om alle ideeën en kritieken te horen, want dan pas is een besluit legitiem” sluit Lloyd af .

De gastspreker op de bijeenkomst van de Jonge Fortuynisten was Europarlementariër van de SGP Bert-Jan Ruissen. Een discussie over abortus kan dan niet ontbreken.

De bezoekers luisteren aandachtig naar Bert-Jan Ruissen, die vertelt over thema’s als migratie, klimaat en de oorlog in Israël/Gaza. Ruissen sprak op het thema klimaat over een heuse ”Timmermans-doctrine”.

‘’Jongeren zijn vaker geneigd om wat radicaler te stemmen dan oudere kiesgerechtigden’’, zegt promovendus politicoloog Rick van Well. Jongeren die links willen stemmen, kiezen dan vaker voor een Partij voor de Dieren of DENK, terwijl rechtse jongeren hun stem geven aan partijen als Forum Voor Democratie of de PVV. Dat Nederlandse jongeren dit doen, vindt Van Well niet gek. ‘’Wereldwijd stemmen jongeren vaak radicaler. Dit gebeurt ook in Duitsland, Frankrijk en Italië’’, meldt de jonge politicoloog. Een andere reden waarom deze verkiezing voor de PVV zo goed is uitgevallen, komt volgens Van Well door het lage vertrouwen in de politiek. ‘’Het vertrouwen in de politiek is heel laag in Nederland en daar weten populistische partijen van te profiteren’’, stelt Van Well. ‘’Oudere kiesgerechtigden stemmen nog vaak op basis van hun beeld over sociaal economische kwesties. De nieuwste generatie heeft veel meer belangstelling voor milieu en culturele kwesties. De partij die daar het duidelijkst haar standpunt over formuleert, trekt veel kiezers aan’’, zegt Van Well overtuigd. Van Well voegt ook toe dat Nederlandse jongeren helemaal niet zo links zijn zoals vaak wordt beweerd. ‘’Het is een misvatting dat jongeren progressief zijn. Studenten en hoogopgeleiden bepalen de beeldvorming dat deze links en progressief zijn, maar deze groep is ‘by far’ niet representatief voor alle Nederlanders’’, concludeert Van Well.

Zoals ook Van Well zegt, zijn er veel jongeren die kritiek hebben op de politiek. Hieronder staat een datavisualisatie over het vertrouwen in de politiek in Nederland. Jongeren hebben minder vertrouwen dan de middelste leeftijdsgroep (34-54). 55 plussers hebben het minst vertrouwen in de politiek. De cijfers die gebruikt zijn, komen uit een onderzoek van IPSOS.

Rechtse Jongeren hebben weinig vertrouwen in de politiek, worden sneller als racist gezien en sommige worden zelfs bedreigd. Hoewel men vaak denkt dat jongeren links zijn, blijkt dit dus helemaal niet zo zeer te kloppen. De PVV heeft goed ingespeeld op de onvrede van kiezers op thema’s als migratie en huisvesting. Dat de PVV zo massaal heeft gescoord afgelopen verkiezingen en nu in de peilingen ook weer torenhoog staat (49 zetels), is nauwelijks een verassing te noemen.