Opzoek gaan naar liefde, de nieuwe technologieën maken het steeds makkelijker om verliefd te worden. Datingapps, datingsites en sociale media zorgen voor meer mogelijkheden om ons met allerlei personen van over de hele wereld in contact te brengen. Misschien vind je zelfs de liefde waar je al jaren naar verlangt. Wat nou als die liefde helemaal niet met je praat om verliefd te worden, maar hele andere plannen voor ogen heeft?
Afgelopen jaren hebben criminelen al vele miljoenen euro’s buitgemaakt door middel van datingfraude. Het is een manier van fraude waarbij criminelen via onlinekanalen romantisch contact hebben met slachtoffers, het slachtoffer denkt gewoon met een toekomstige liefde te praten en geeft zichzelf helemaal bloot. “Na enige tijd beginnen criminelen met het vragen van geld, slachtoffers maken dit over en zien het geldbedrag nooit meer terug”, vertelt Tanya Wijngaarde van Fraudehelpdesk. In 2020 waren 264 mensen in Nederland slachtoffer van datingfraude, gezamelijk waren zij voor ruim 3,8 miljoen euro opgelicht door hun zogenaamde liefde. “Niet iedereen die slachtoffer is geworden van datingfraude meldt zich bij de fraudehelpdesk, mensen schamen zich en vertellen liever aan niemand wat hen is overkomen”, aldus Wijngaarde.
[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/ninahonig/wp-content/uploads/sites/632/2021/03/Marie-Helene-1.png” panorama=”off” credit=”Foto door: Nina Honig ” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Marie-Hélène Stokkink” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Marie-Hélène Stokkink (76) en Marlon van Dalen (64), vertellen wel graag hun verhaal. Ze dachten de liefde van hun leven te hebben gevonden, maar niets bleek minder waar. Beide zijn zij slachtoffer geworden van datingfraude. Stokkink kwam in contact met ‘George’, een ingenieur afkomstig uit Madrid, die op dat moment voor zijn werk was uitgezonden naar Afrika. “Het begon met een lief berichtje op Facebook. Ik reageer normaal niet op al mijn berichten, maar dit waren zulke mooie woorden en ik ben er zo ingevlogen”, legt Stokkink uit. De twee hadden verschillende dingen met elkaar gemeen, zoals de liefde voor dieren. “Elke keer kreeg ik een warm gevoel als ik weer een mail van hem had ontvangen, ik was in de zevende hemel.” Plots kregen de gesprekken een andere toon. ‘George’ wilde zijn verdiensten graag met haar delen, maar hiervoor moest Stokkink zelf eerst geld overmaken en dat deed ze. “In totaal heb ik zesduizend euro in periodes overgemaakt. Als ik dit niet deed, schreef hij dat ik hem in de steek liet. Vanaf dat moment begon ik te denken, dit is geen liefde”, aldus Stokkink.
Van Dalen ontmoette ‘Tom’ op Lexa, een Amerikaan die tijdelijk in Amsterdam werkte. “Beide hadden wij onze partner verloren, alles ging al heel snel vertrouwelijk en ongemerkt begint er een kleine verliefdheid te groeien”, vertelt van Dalen. Na een aantal weken kwam ‘Tom’ met een verdrietig verhaal, zijn dochter was al haar spullen verloren en had geld nodig. “Als ouder zijnde kon ik me voorstellen hoe het moet voelen om je kind in nood te zien, dan ben je blij als iemand helpt en dat heb ik toen ook gedaan”, legt van Dalen uit. Op die manier begon ‘Tom’ met het vragen van geld, het ging steeds verder en in totaal heeft hij ongeveer dertigduizend euro weten te bemachtigen.
[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/ninahonig/wp-content/uploads/sites/632/2021/03/Marlon-1-scaled.jpg” panorama=”off” credit=”Foto door: Nina Honig” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Marlon van Dalen ” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Naast een geplunderde bankrekening, moeten slachtoffers ook nog eens met een grote emotionele schade rondlopen. “Ik vertrouwde echt helemaal niemand meer. Hoe heb ik zo stom kunnen zijn?”, vertelt van Dalen. Voor Stokkink was het moeilijk om de hele situatie aan haar naasten uit te leggen, “Het was erg lastig om te vertellen dat ik me heb laten belazeren en dat ik mijn geld kwijt ben. Het is een nederlaag voor jezelf”. Het komt daarnaast veel voor dat slachtoffers ruzie krijgen met de naasten die hen voor deze ‘liefde’ hebben gewaarschuwd.
“Waarom zou je überhaupt geld overmaken aan iemand die je nog nooit hebt ontmoet?”, “Hoe kun je nou zo naïef zijn?” en “Had je dit niet kunnen voorkomen?”. Dat zijn vragen die vaak opkomen bij mensen wanneer zij horen over datingfraude, maar het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Veel slachtoffers van datingfraude zitten in de beginfase van verliefdheid. Wanneer je verliefd bent, komt er dopamine in je hersenen vrij en dit zorgt ervoor dat je een gevoel van geluk in je hele lijf ervaart. Verliefde mensen zien zo alleen nog maar de positieve kanten aan de ander, ze zien alles door een ‘roze bril’ en kunnen niet meer rationeel nadenken. Bepaalde gebieden van de hersenen worden in deze fase van verliefdheid ‘uitgeschakeld’ en je zou dan kunnen stellen dat liefde daadwerkelijk blind maakt.
Is het dan nog wel veilig om online opzoek te gaan naar de liefde? Het is nog steeds mogelijk, maar het is wel zo verstandig om even te checken of de persoon waarmee je praat zich niet als een ander voordoet. “De belangrijkste tip die wij altijd meegeven is het controleren van de foto, dat kan gewoon via Google images. Maak ook nooit geld over aan iemand die je nog nooit ontmoet hebt, hoe mooi het verhaal ook klinkt”, legt Wijngaarde uit. Kijk dus altijd even tegen wie je praat, want als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook.