Beeld: Sofia Robben

Zo’n 200 studenten van het Instituut voor Media schoven donderdag 18 februari aan tijdens een speciaal college in het teken van studentenwelzijn. Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven schoof aan om te praten, maar vooral om te luisteren naar studenten en hun ervaringen van het online-onderwijs tijdens de crisis.

Onder leiding van Ties Wijnen en Jacqueline Prummel trapten de studenten Journalistiek, geheel in stijl, het online college af. Demissionair minister Ingrid van Engelshoven kreeg eerst het woord; ‘’Ik maak me zorgen over hoe het met studenten gaat. Sommige van jullie zitten al weken op je kamer, achter een computer college te volgen en houden dat overigens bewonderenswaardig goed vol.’’

Op 17 februari werd bekend gemaakt dat het missionair kabinet 8,5 miljard euro uittrekt voor een Nationaal Programma Onderwijs: een meerjarig plan gericht op herstel, ontwikkeling en het inhalen en compenseren van vertraging door de coronamaatregelen op het Nederlandse Onderwijsstelsel. Studenten en jongeren zijn hard geraakt door de maatregelen, met name op mentaal vlak: uit verschillende bronnen bleek dat jongeren meer stress- en depressieklachten ervaren: ‘’De problemen die we zien zijn acuut en moeten geadresseerd worden om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken te helpen’’, meldt het GGZ.

Dat die problemen ook heersen onder studenten aan de Hogeschool Utrecht, dat is zeker. Coördinator studentenbegeleiding Frans Meussen was ook aanwezig tijdens het college. Hij vertelt over onderliggende klachten, die door corona ineens worden uitvergroot: ‘’Veel studenten kampen met eenzaamheid op hun studentenkamer, maar anderen worden geconfronteerd met de drukte van thuis en kunnen niet naar school of de bibliotheek om zich even te concentreren. Soms is er geen oplossing, omdat die oplossing zit in het elkaar ontmoeten, en dat zit er nu even niet in.’’

 

Halvering collegegeld voor studiejaar 2021-2022

‘’Er komt een halvering van het collegegeld voor studiejaar 2021-2022 en een verlenging van de aanvullende beurs en ov-kaart. Met deze maatregelen hopen we ook de groei van het aantal studenten op te kunnen vangen. Meer decanen en studentenbegeleiders; meer aandacht voor jullie welzijn de komende tijd. Dat is waar ik me zorgen over maak’’, luidt Van Engelshoven tijdens het online-college. Er klinkt een kritisch geluid vanuit het publiek; ‘’Waarom is er gekozen voor een halvering van het collegegeld, in plaats van investeren in de kwaliteit van het onderwijs?’’ vraagt Nienke Teunissen. ‘’De halvering van het collegegeld dient allereerst als een tegemoetkoming van studenten, die door corona studievertraging hebben opgelopen. Zie het als een compensatie, studenten kampen ten slotte ook met financiële zorgen omdat ze in deze tijd minder makkelijk kunnen werken naast hun studie. Daarnaast is er structureel 645 miljoen euro uitgetrokken om de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren, dat is voor een demissionair kabinet heel bijzonder’’, luidt de demissionair minister.

Het belang van bezig blijven

Het college werd georganiseerd door team SvJ live, een groep gemotiveerde honoursstudenten van de School voor Journalistiek Utrecht. Elvira van Noort, jaarcoördinator aan de School voor Journalistiek in Utrecht vertelt over het project; “SvJ Live is een online speeltuin waarin excellente studenten Journalistiek uit alle studiejaren samen werken aan het duiden en verslag doen van actuele onderwerpen. Eerder ging dat over de Amerikaanse verkiezingen, nu gaat het over de Tweede Kamerverkiezingen. Omdat SvJ Live geen deel uitmaakt van het curriculum mag er heel veel. Dankzij alle vrijheid komt er veel creativiteit en energie los, dat is allemaal heel positief in deze coronatijd. Hier snakken we naar. Want op deze manier blijven studenten én docenten aangehaakt bij de school, ons vak en de actualiteit.”

Siem van Eck is eerstejaars student Journalistiek en erg actief bij SvJ live. Hij mocht zijn verhaal doen tegenover demissionair minister van Engelshoven. Ze deed hem, na zijn vraag of hij dit jaar ooit nog naar school zou mogen komen, een belofte; ‘’Voor de zomer zit jij nog op de Hogeschool. Als het niet zo is mag je hier bij me langskomen en me daar heel erg de huid voor volschelden dat ik een valse belofte heb gedaan. Of hij die belofte gelooft? ‘’Als zij dat belooft, ga ik er wel vanuit dat het kan. Aan de andere kant is ze wel demissionair minister en weet ze helemaal niet of ze aankomend jaar nog in de kamer zit. De verkiezingen zitten er natuurlijk aan te komen, maar studentenwelzijn is al veel langer een probleem. Er had veel eerder moeten worden ingegrepen op het gebied van studentenwelzijn, maar toch is het goed dat ze nu wel haar hoofd heeft laten zien’’, luidt Siem.