Utrecht – Het is verkiezingsdag!  Op 15, 16 en 17 maart zijn de stembussen weer geopend voor Nederlanders vanaf 18 jaar. De stembussen gingen 2 dagen eerder dan gebruikelijk al open vanwege het coronavirus, zodat het minder druk zou zijn op veel bezochte stemlocaties. Voornamelijk ouderen en kwetsbaren hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt, want de stemlocaties worden druk bezocht op 17 maart. Naast politieke partijen hebben ook jongerenorganisaties zich weer hard ingezet om kiezers aan te zetten tot stemmen. Aan het woord is Andréj van Hout over het belang van stemmen onder jongeren. 

Er lijkt over niets anders te worden gesproken dan de verkiezingen. De stemlocaties zijn druk bezocht. Waarop er gestemd is? Dat wordt na 21:00 bekend, wanneer alle stemlocaties dicht gaan en de vrijwilligers van stemlocaties hard aan het werk gaan om de stemmen te verzamelen en te tellen. De uitslag wordt verwacht rond middernacht. De Nederlandse kiezers kunnen keuze maken uit 37 partijen, waaronder een hoop nieuwe namen.

Op veel plekken in het land vormen zich lange rijen, waar mensen geduldig en veilig wachten op hun beurt.

 

 

Hoewel de coronacrisis een belangrijk onderwerp is deze verkiezingen, lijkt het het stemmen niet te beïnvloeden. Wel was het merkbaar op de stemlocaties. Franca van Heijningen (23) bracht haar stem uit op Utrecht Centraal. Of ze iets van die maatregelen merkte? ”Dat wel. Er waren rijen en mensen hielden automatisch afstand. Vrijwilligers van de stemlocatie ontvingen mijn legitimatiebewijs met handschoenen aan, en ze droegen een face-shield ter bescherming. Het was allemaal erg goed geregeld.”

De overheid maakte het mogelijk om, naast op locatie stemmen, ook via briefpost te kunnen stemmen. Redacteur Koen Verhulst zocht uit hoe dit in zijn werk gaat, bekijk zijn reportage hier.

Jongerenorganisaties

Ook deze verkiezingen waren de politieke jongerenorganisaties van grote invloed. Ze voerden veel actie en waren druk in de weer met het zichtbaar maken van het belang van stemmen. Voorzitter van politieke jongerenorganisatie Jonge Socialisten, Andréj van Hout vertelt over het belang van deze verkiezingen; ”Specifiek voor jongeren zijn deze verkiezingen heel erg belangrijk. De komende vier jaar zijn toch tekenend voor onze toekomst. Daarom proberen wij vanuit de jonge socialisten het belang van stemmen erg bij te brengen bij de jonge generatie.” Hoe ze dat bij jongeren proberen te brengen? ”We voeren heel veel campagne en op de jongerenonderwerpen voeren we ook actie. We maken de onderwerpen heel erg zichtbaar, zodat de jongeren ook door hebben dat stemmen ook zin heeft”, vertelt Andréj.

Andréj vertelt wat hem zo aanspreekt aan de PvdA; ”Allereerst hun standpunten voor het onderwijs. De partij van de arbeid wil het sociale leenstelsel afschaffen en terug gaan naar de basisbeurs. Daarnaast willen ze studenten die ten onrechte zijn belast met het leenstelsel, compenseren. Dat vind ik een mooi compromis voor deze generaties. Daarnaast vind ik wonen een heel erg belangrijk onderwerp. Het vinden van een betaalbare woning is voor jongeren eerder een droom dan werkelijkheid”. Zelf is Andréj ook op zoek naar een woning, maar hij is er nog niet in geslaagd om deze te vinden; ”Ik sta nu op een wachtlijst voor sociale huur, maar als ik daar op moet wachten heb ik wanneer met pensioen ga misschien een woning”. Een ander onderwerp wat hoog op zijn belangenlijstje staat is de klimaatcrisis; ”De PvdA heeft prachtige plannen om ons klimaat te redden en om samen, lang deze aarde te kunnen bewaren, want we moeten er zuinig op zijn”.

Live in de radio-uitzending van Nieuws op Negen op 17 maart vertelde Andréj over zijn beleving van deze verkiezingen. Beluister het fragment hier.

[aesop_audio src=”https://svjmedia.nl/roosverbrugh/wp-content/uploads/sites/464/2021/03/Radiointerview-Andrej-van-Hout.mp3″ loop=”on” viewstart=”off” viewend=”off” hidden=”off”]