De Haagse cultuursector heeft het inmiddels al bijna een jaar zwaar te verduren. Na enkele maanden waarin er op kleine schaal weer bezoekers mochten komen, moesten musea, theaters en andere instanties recentelijk weer hun deuren sluiten. Dit is niet alleen een ramp voor deze instanties, maar heeft hiernaast ook een grote invloed op de cultuureducatie in Den Haag.
De gemeente Den Haag probeert van alles om culture instellingen er doorheen te helpen. Zo werd er vlak na de eerste lockdown in maart besloten dat de subsidies van het jaar 2020 eerder werden uitbetaald. Ook werd er schappelijk omgegaan met bepaalde prestatieafspraken, waar onder andere het aantal bezoekers dat een instelling trekt onder valt.
In de maand augustus trok de gemeente zes miljoen euro uit voor instellingen die door de coronacrisis in financiële problemen waren gekomen. Destijds sprak wethouder Robert van Asten van cultuur over een ‘noodfonds’ en benadrukte hij dat het geen ‘structurele maatregel’ betrof. Aan het einde van het jaar zou de gemeente opnieuw kijken naar de gevolgen van de crisis voor de cultuur.
Hoewel er niet expliciet extra geld voor het fonds beschikbaar werd gesteld, besloot de gemeente in december wel om de huur voor culturele instellingen kwijt te schelden. Ook hoeven zij gedurende de gehele coronaperiode geen huur meer te betalen. De maatregel geldt voor alle culture instanties die een pand direct van de gemeente huren, of onderhuren in een bedrijfsverzamelgebouw van de gemeente.
De Haagse cultuursector liet eerder dat jaar nog een kritische noot horen, omdat zij vonden dat een benodigde huurkorting te lang op zich liet wachten. Deze korting zou echter niet praktisch zijn geweest, omdat dit door het rijk als omzet wordt gezien. Instanties zouden dit dus later terug hebben moeten betalen aan de staat.
Cultuureducatie
Anno 2021 zijn de instellingen dus weer tijdelijk gesloten. Dit geldt ook voor de scholen in ons land. Concreet betekent dit dat er geen mogelijkheid is om leerlingen een bezoek aan een culturele instelling te bieden. Dit is essentieel voor de culturele onderwijzing van de toekomstige generaties, vindt Marijn Cornelis.
De directrice van CultuurSchakel is van mening dat deze bezoeken van onschatbare waarde voor de jeugd zijn. ”In het kader van kansengelijkheid is het bovendien belangrijk dat álle kinderen in Den Haag via school deze kans krijgen en hierdoor meekrijgen dat deze culturele instellingen er ook voor hén zijn”.
Ook de gemeente Den Haag sprak in 2017 – in de ‘Nota Cultuureducatie’ – uit dat de cultuureducatie in de stad, ondanks een hoopvol begin, nog verder ontwikkeld moet worden.
Hiervoor werken zij nauw samen met CultuurSchakel, gevestigd op de Prinsegracht in het hartje van de stad. In de eerste aflevering van ‘Cultureel Duh Haag’ is Marijn Cornelis te gast. Zij legt uit waarom Den Haag zo’n rijke culturele stad is en hoe CultuurSchakel scholen stimuleert om bij hun cultuuronderwijs zoveel mogelijk gebruik te maken van dit rijke aanbod. Ook de concrete invloed van het coronavirus op deze educatie komt uitgebreid aan bod.
https://open.spotify.com/episode/086Wm30rn0DgC7NJBZ6Iov?si=8eX8Oe5uRDyz_a0uHV8CZA