“Ik vraag me weleens af waarom ik ooit gestart ben met anticonceptie. Een condoom kan ook en scheelt een hoop mentale problemen”

De anticonceptiepil is al sinds 1964 verkrijgbaar in Nederland. Sindsdien hebben miljoenen vrouwen de strip opgehaald bij de apotheek. Uit een enquête over vrouwen en hun anticonceptie blijkt dat de meest gegeven redenen om de anticonceptiepil te slikken zijn het beter kunnen regelen van de menstruatie, het verminderen van de maandelijkse pijn of krampen en het voorkomen van een zwangerschap, Ook jonge vrouwen met acne-problemen krijgen de pil voorgeschreven. “De dokter vertelde mij dat dit zou helpen bij mijn huid. Ik had namelijk last van puistjes op mijn gezicht.” Dergelijke huidproblemen wordt veroorzaakt door het hormoon androgeen. Wat een mannelijk hormoon is, bij de pil krijg je oestrogeen, een vrouwelijk hormoon binnen die antiandrogeen is.

Channa Peters is achttien jaar en gebruikt al sinds haar dertiende de anticonceptiepil. Ze begon met het slikken van de pil, omdat ze een onregelmatige en hevige menstruatie had. Ze slikt hem nog steeds, ondanks dat ze last heeft van de mentale gevolgen van het pilgebruik, in combinatie met Ritalin. Ze baalt er ook weleens van dat de huisarts nooit heeft verteld dat deze combinatie lastig kan zijn. “Zeker aan het begin werd ik heel depressief en daar was ik me totaal niet van bewust dat dit een bijwerking kon zijn van pilgebruik.”

“Ik slik hem nu alleen nog, omdat ik een vriend heb. Als er een mannenpil zou zijn, zou ik direct stoppen en gaan kijken naar anticonceptie voor hem. Dat zou mij een hoop stemmingswisselingen schelen, aldus Channa.”

Mirte Hagenbeek is 21 jaar en heeft nu als anticonceptie de prikpil. Van haar zestiende tot haar twintigste jaar slikte ze de pil. Haar reden om hiermee te beginnen waren de PMS-klachten die ze had.  Door de prikpil heeft Mirte minder last van haar PSM-klachten, dus voor haar heeft de anticonceptie prikpil ook echt voordelen. “Voorlopig moet ze niet denken aan stoppen, want ze is bang voor de gevolgen.” Ze was op de hoogte van de eventuele bijwerkingen die je kan merken van de pil, omdat haar huisarts haar heel goed had voorgelicht. Haar reden om over te stappen op de prikpil was, dat ze het vervelend vond om dagelijks een pil te moeten slikken en daar afhankelijk van te zijn. “De overstap naar een spiraal was nog te groot en zo was de prikpil een ideale tussenoplossing.”

Premenstrueel syndroom (PMS) is de naam voor diverse soorten lichamelijke emotionele klachten die samenhangen met de maandelijkse menstruatie. De klachten kunnen per vrouw heel erg verschillen. Sommigen zijn enkele dagen echt uitgeschakeld, anderen kunnen nog door met hun dagelijkse werkzaamheden.

Andere ervaringen

Anissa de Bree is voedings- en sportcoach en begeleidt jonge vrouwen in hun eerste stappen in de voedings – en sportwereld. Zij heef een koperspiraal, omdat deze hormoonvrij is maar wel zwangerschappen voorkomt. Acht jaar heeft Anissa de pil geslikt en begon daarmee op advies van haar moeder toen ze een vriendje kreeg. Haar moeder vond het een fijne gedachte dat als haar dochter seksueel actief werd, ze wel beschermd tegen een zwangerschap. “Ik stopte later met de pil, omdat ik op dat moment geen vriend meer had. Ik las al best vaak op internet en sociale media over mogelijke nadelen van de pil bij van krachtsporten. Daarnaast herkende ik mezelf heel erg in de genoemde mogelijke bijwerkingen, zoals depressieve gevoelens, verstoorde relatie met voeding, laag zelfbeeld en een laag libido. Dat waren voor mij genoeg redenen om te stoppen met anticonceptie.” Voor Anissa werkte deze keuze heel erg goed en zij heeft nu een hormoonvrije spiraal. Tijdens haar coaching gesprekken adviseert ze regelmatig als een cliënt last heeft van bijwerkingen door het gebruik van de pil om online onderzoek te gaan doen naar alternatieven voor de anticonceptie. Wie wel helemaal gestopt is met elke vorm van anticonceptie is Jodie, 25 jaar. “Ik ben gestopt, omdat ik een kinderwens had. Daarna niet weer begonnen, omdat ik een sterk verhoogd risico heb op trombose en zeker ook om mijn stemmingswisselingen en paniek/angststoornis.”

Onderzoeksresultaten

Uit het onderzoek bleek dat van de tachtig vrouwen 75% een vorm van anticonceptie gebruikten. De meest gebruikte vorm was de anticonceptiepil en 96% van de deelnemers begon hiermee. Als tweede middel werd de spiraal genoemd, met of zonder hormonen. De meeste vrouwen horen van anticonceptie door familie (zoals moeder), vriendinnen of huisarts.

Klik hier om de grafiek met exacte cijfers te bekijken.

Biologieles op school speelt een kleine rol te spelen bij de seksuele voorlichting. “Ik ben naar de huisarts gegaan en hij vertelde mij goed over de eventuele mentale veranderingen die zouden kunnen komen., aldus de 21-jarige Mirte Hagenbeek Dit gebeurt echter alleen niet alle meisjes die naar de huisarts gaan. Liefst 84,6% van de ondervraagde vrouwen gaf aan dat de huisarts niet of nauwelijks inging op de mentale gevolgen en/of de hormonen die je extra binnenkrijgt. Uit het onderzoek bleek dat 62,5% van de jonge vrouwen zich dan ook niet bewust was van de eventuele (mentale) gevolgen van de anticonceptiepil. Dat is meer dan de helft van de respondenten.

Klik hier om de grafiek met exacte cijfers te bekijken.

Dat was ook de ervaring van Denise Warmerdam, 21 jaar. Zij slikt al sinds haar zeventiende jaar de pil om zwangerschap te voorkomen en om haar menstruatie uit te kunnen stellen. Denise heeft wel soms last van de mentale gevolgen. “Ik heb sterk het gevoel dat ik al in mijn stopweek merk dat de gevolgen afnemen en ik mij beter voel”, stelt Warmerdam.

Klik hier om de grafiek met exacte cijfers te bekijken.

Sasha Smits, 22 jaar, herkent zich in het verhaal van Denise over het feit dat ze geen voorlichting kreeg van de huisarts. “Het is ook zo normaal in deze huidige maatschappij, iedere vrouw slikt die pil of heeft hem ooit geslikt. Dus je gaat ervan uit dat het wel goed zit.” Ze heeft ook veel lichamelijke en mentale klachten gehad met de pil, zodat ze na vijf jaar overgestapt is op een koperspiraal. “Ik had van de pil zo’n beetje alle bekende bijwerkingen. Hoge bloeddruk, depressief en alles in een waas beleven alsof ik er niet was maar in een soort droom was. Ik hoorde in die periode ook vaak dat ik er slecht uit zag. Ook had ik wel drie keer per dag aanvallen van erge oogmigraine. Dat hield meteen op toen ik met de pil stopte. Daarom ben overgestapt op anticonceptie zonder hormonen, het koperspiraaltje dus. Maar daar heb ik nu ook mentale problemen mee. “Brain fog” verwardheid, afgevlakte gevoelens, niet op woorden kunnen komen. Daarom ga ik de spiraal er volgende week uit laten halen om te kijken of dat helpt. Ik heb gemerkt dat toen ik stopte met de pil alle mentale klachten ook verdwenen. Of het koper van de spiraal van grote invloed is ga ik binnenkort meemaken, maar ik ben er wel van overtuigd aangezien mijn klachten snel na het zetten begonnen!” Voor Sasha is er nog geen goede oplossing qua anticonceptie en zij is nog zoekende naar een soort wat prettig voor haar is. Een condoom gebruiken is natuurlijk altijd een goede methode om veilige seks te hebben.

Dataverantwoording:
De data wat gebruikt is in dit artikel, is zelf verzameld, geordend en gefilterd. De informatie komt uit een enquête opgesteld door de redactie en door tachtig vrouwen ingevuld. Deze uitkomsten zijn in verschillende uitkomsten weergegeven en als quotes soms door de tekst heen gebruikt.