Onderzoek

“Hoe gaan journalisten van De Volkskrant en De Telegraaf om met complottheorieën in hun berichtgeving in de afgelopen vijf jaar?”

De maanlanding is in scène gezet, de geheime diensten vermoordden Pim Fortuyn  en Oekraïne heeft zelf schokkende foto’s van oorlogsslachtoffers in scène gezet. Complotdenken is van alle tijden. Ook de coronapandemie heeft gezorgd voor veel nieuwe complottheorieën. Zo zou er in het vaccin een chip worden geïmplanteerd, en zijn de symptomen van het virus gelijk aan die van blootstelling aan 5G-straling. In dit kwantitatieve onderzoek worden aan de hand van vier variabelen de online artikelen van  De Volkskrant en De Telegraaf geanalyseerd. Het doel is om in kaart te brengen hoe deze twee media omgaan met complottheorieën in hun berichtgeving.

Met dit onderzoek wil ik bewustwording creëren over het bestaan van complottheorieën en de manier waarop journalisten hiermee omgaan. In dit geval aan de hand van voorbeelden uit Volkskrant.nl en Telefgraaf.nl. Ook wil ik met dit onderzoek illustreren welke rol journalisten hebben in het neerzetten van complottheorieën, en op welke manier hun berichtgeving mogelijk bijdraagt aan de verdere verspreiding ervan.

Bekijk hier het onderzoek