Biografie

Sinds 2016 ben ik bezig om mensen te bereiken met mijn kijk op de wereld. Aanvankelijk deed ik dat via uitgeprinte stukken, maar later ontdekte ik de kracht van sociale media en breidde ik mijn netwerk daarop uit. Vanaf jongs af aan ben ik geïnteresseerd in politiek en geschiedenis, wat uiteindelijk leidde tot een diepgaand onderzoek naar het Israël-Palestina conflict. Voor dit onderzoek had ik een interview met Karen van der Heijden in de Tweede Kamer.

Na jarenlang gedroomd te hebben van een studie journalistiek, begon ik in 2020 aan de opleiding journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Inmiddels heb ik veel mensen mogen interviewen en heb ik mij verdiept in onderwerpen zoals het stikstofrapport en de situatie in Iran. Ik heb solo door het land gereisd om reportages te maken en een talkshow voor Five4You mogen presenteren. Samen met mijn medestudenten heb ik ook een podcast gemaakt over de verschuiving van de werkmentaliteit en de effecten van sociale media.

Naast mijn studie journalistiek heb ik ook meerdere honour-cursussen gevolgd. Een van deze cursussen ging over de Tweede Kamerverkiezingen van 2020. Voor de tweede cursus reisde ik af naar Tanzania, waar ik in een weeshuis vrijwilligerswerk deed en lesgaf in journalistiek op scholen. Tijdens mijn verblijf daar heb ik ook veel onderzoek gedaan naar het medialandschap in Tanzania.

Van september 2023 tot februari 2024 heb ik deelgenomen aan de Engelstalige specialisatie Cross-Border Journalism aan de Hogeschool Utrecht. In het kader van dit programma werkte ik samen met collega’s aan een project met de lobbywaakhond Corporate Europe Observatory. Ons doel was om de kloof te overbruggen tussen hen en jongeren die het nieuws niet via traditionele media volgen. Als oplossing creëerden we een website waar jongeren informatie kunnen leren en delen over lobbypraktijken binnen de EU.

Tijdens de cursus bezochten we ook Brussel. Hier leerde ik over de EU-instellingen en had ik de eer om vrij in het Europees Parlement rond te lopen. Ik maakte ook mijn eerste buitenlandse reportage in Brussel—een fotoreportage van een dagelijkse pro-Palestijnse demonstratie op het Beursplein.

https://lnkd.in/eceb34vH

Ter voorbereiding op de afsluiting van de specialisatie, een buitenlandse reportagereis, begon ik mij te verdiepen in de migratiecrisis en schreef ik verschillende artikelen over dit onderwerp.

https://lnkd.in/eK7feWcx
https://lnkd.in/eHvszAxq

Het hoogtepunt was mijn onderzoek naar wat er gebeurt met de lichamen van migranten in de Middellandse Zee. Dit bracht me naar Sicilië, waar ik Angelo Milazzo ontmoette. In 2014 identificeerde hij 24 lichamen van vluchtelingen die tijdens hun reis waren omgekomen. Ik vergezelde hem naar de begraafplaatsen waar de lichamen werden begraven. Samen reconstrueerden we de gebeurtenissen en legden de impact op de familieleden vast, wat resulteerde in mijn eerste mini-documentaire.

https://lnkd.in/eZBGD8BE

Hoewel ik de werklast had onderschat, genoot ik van het proces en rondde ik de specialisatie trots af met een gemiddelde score van 8!

Onderzoeken
Onderstaand enkele onderzoeken

[aesop_document type=”pdf” src=”https://f.eu1.jwwb.nl/plugin-documents/988e655cbb5047b70d7893cf874e8351e0fe2085.pdf” title=”Het Israël-Palestina conflict” download=”off”]

[aesop_document type=”pdf” src=”https://svjmedia.nl/stanzenjelsma/wp-content/uploads/sites/989/2022/04/Onderzoek-Naar-Het-Nieuws-Stanzen-Jelsma-B07-verslag.docx” title=”Een onderzoek naar de verschillen in berichtgeving over het coronavirus in Tanzania ten tijde van een wisseling van de president” download=”on”]

Voor meer informatie: https://www.er-even-tussenuit.com/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/stanzen-jelsma-83736316a/