Portfolio

Wen Xin van der Linden

School voor Journalistiek Utrecht

 

Welkom bij mijn (afstudeer) portfolio!

 

Mijn naam is Wen Xin van der Linden, 24 jaar en op deze website is te zien wat ik tijdens mijn studie Journalistiek in Utrecht gedaan heb. Ik besloot voor een studie Journalistiek te gaan met als doel schrijvend journalist te worden voor een dagblad. Dat idee is inmiddels veranderd. Ik heb in de afgelopen vier jaar de audiovisuele journalistiek ontdekt en wil dan ook met dit portfolio laten zien hoe ik daarin als journalist ben gegroeid en wat voor verschillende mediavormen ik nu kan gebruiken om verhalen mee te vertellen.

 

Een onderwerp dat heel dicht bij mezelf ligt heeft er bij mij toe geleid dat ik aan de School voor Journalistiek in Utrecht ben gaan studeren. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft inmiddels bijna zes jaar jaar geleden, om precies te zijn op 2 november 2016, het advies gegeven om interlandelijke adoptie in Nederland te stoppen. Laat ik nou uit het buitenland zijn geadopteerd en daar op dat moment een mening over hebben. Ik stuurde mijn opiniestuk in naar de Volkskrant en het gevolg was een publicatie op 2 december 2016. Mijn artikel heette ‘Ik heb nu een beter leven dan in China’.

 

Als je nu aan mij zou vragen of ik nog steeds achter mijn opiniestuk sta, is het antwoord nee. Dat komt omdat ik nu hoor en wederhoor toepas en altijd nieuwshonger heb. Daardoor weet ik nu wat de verhalen, feiten en kritische visies zijn als het gaat om interlandelijke adoptie in Nederland. Toen, zes jaar geleden, was ik ‘nog maar’ middelbare scholier zonder diploma voor een vervolgstudie. Er volgde in 2017 meer, zo schreef ik ook een opiniestuk, ‘Jongeren, grijp je kans en laat je stem horen!’ , waarin ik vertel dat ik vind dat jongeren hun stemrecht bij de Tweede Kamerverkiezingen moeten gebruiken. Ik kreeg de smaak van de publieke opinie te pakken en de media vond ik steeds interessanter worden.

 

Na het slagen voor mijn havo-diploma was het voor mij duidelijk wat bij mij zou passen. Ik wilde mij niet altijd meer in de publieke opinie mengen, maar opzoek gaan naar de feiten en (ervarings)deskundigen spreken over actuele onderwerpen. Met dat idee kwam ik uit bij een studie Journalistiek. In de afgelopen vier jaar heb ik mij als journalist kunnen ontwikkelen door onder meer redacteur te worden voor het kwartaalblad Werelkinderen, één van de vier vergunninghouders van interlandelijke adoptie in Nederland. Of in elk geval, dat was afgelopen tijd zo, dit jaar is bekend geworden dat er voortaan nog maar één vergunninghouder zal zijn die bemiddelt bij adopties uit het buitenland.

 

Ook heb mij ik ontwikkeld als journalist door de specialisatie Burger, Politiek en Maatschappij te volgen, door een magazine samen te stellen voor CPS, een onderwijsadviesbureau, omdat zij 75 jaar bestaat, te kiezen voor de minor Radio aan de Hogeschool van Amsterdam en (eigen) journalistieke honoursprojecten op te zetten zoals de podcast Adoptie van de Chinese roots. Ten slotte heb ik journalistieke ervaring opgedaan door vijf maanden stage te lopen bij EenVandaag voor radio, tv en online, heb ik in de zomer van 2020 stage gelopen bij Skyhigh TV en in de zomer van 2021 bij de radioredactie van NOS op 3.

 

Ik denk dat ik hiermee in de afgelopen jaren goed hebben kunnen ontdekken wat er allemaal mogelijk is in de journalistiek en natuurlijk wat ik zelf het meest interessante vind om mee verder te gaan als ik afgestudeerd ben. 

 

Mijn hele cv zien? Dit is mijn LinkedIn pagina.