Nee, dat mag niet

Waarschijnlijk heb je voor dit antwoord gekozen omdat je er vanuit gaat dat je in Nederland niet zonder reden preventief gefouilleerd mag worden. Toch kan het zijn dat je weldegelijk in een wijk of centrumgebied van een stad of dorp gefouilleerd mag worden.  Hieronder lees je wat jouw rechten zijn, en wanneer jij, zonder dat je een strafbaar feit hebt gepleegd toch gefouilleerd mag worden.

Iedereen in Nederland heeft volgens de grondrechten, recht op onaantastbaarheid van het lichaam. Kortweg wil dat zeggen dat je zelf mag bepalen wat er met je lichaam gebeurt, op een paar uitzonderingen na die in de wet zijn opgenomen. Onder die paar uitzonderingen valt de politiewet. Daarin is vastgelegd dat de politie bevoegd is om mensen te onderzoeken aan de kleding en bij zich dragende voorwerpen. Voorwaarde daarvoor is dat uit feiten of omstandigheden blijkt dat er direct gevaar dreigt voor het leven van de persoon, veiligheid van de ambtenaar of van derden. Dat onderzoeken aan kleding en voorwerpen moet noodzakelijk zijn voor het afwenden van gevaar.

Bij preventief fouilleren ligt het anders, je zou kunnen zeggen ingewikkelder. Om preventief te kunnen fouilleren moet er een ”veiligheidsrisicogebied” worden aangewezen. Iedere gemeenteraad kan haar burgemeester de bevoegdheid verlenen om zo’n gebied binnen de gemeente aan te wijzen. Binnen dat gebied is er sprake van een hoog risico op geweldsdelicten en dreigingen met vuurwapens. Om ook echt over te kunnen gaan op het daadwerkelijk fouilleren zonder concrete verdenking, kan de officier van justitie de politie opdracht geven om preventief te fouilleren binnen de veiligheidsrisicogebieden. Een voorbeeld van zo’n aangewezen gebied is het centrum van Zaandam of Rotterdam. Vaak worden deze gebieden voor een halfjaar aangewezen en de balans opgemaakt of het zinvol is om de periode te verlengen.

[ssba]